Mercè Caso ha pres possessió aquest dilluns com a nova presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ho ha fet en un acte en el qual, a primera fila, s'hi han assegut el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, acompanyats pel conseller Ramon Espadaler. Una fotografia que contrasta amb l'etapa de confrontació entre els tribunals i el Govern durant els moments àlgids del procés, políticament secundari però que encara té influència a través de la llei d'amnistia, que no s'ha aplicat als principals protagonistes de l'1-O i que no ha ocupat cap línia del discurs de Caso, que sí que ha demanat impulsar l'ús del català.
En aquest sentit, la nova presidenta del TSJC ha instat tot el personal implicat en el funcionament de la justícia a "fer el pas". "Tenim eines suficients per ajudar-vos", ha apuntat Caso. El volum de sentències en la llengua del país cada vegada és més baix -no arriba al 10%-, fins al punt que el Govern, a través del Departament de Justícia, té intenció de recuperar els incentius als jutges per potenciar l'ús del català en la documentació. "Els vostres drets quedaran satisfets", ha assenyalat la magistrada.
"Reivindiquem més que mai la seguretat jurídica, la prohibició de l'arbitrarietat, la tutel·la judicial efectiva, la separació de poders i la igualtat davant la llei. Quan la foscor ens envolta, cal obrir el llum. I el llum és la defensa dels drets fonamentals de tots els éssers humans", ha apuntat Caso. "Fora de l'estat de dret només hi ha foscor", ha indicat la nova presidenta del TSJC, que ha considerat "esfereïdores" les dades existents a Catalunya. "El món ha canviat, el territori ha canviat, i el poder judicial no es pot quedar enrere. S'ha d'adaptar a les noves exigències de la societat", ha determinat Caso, que ha reclamat perquè la "transformació" es faci efectiva arreu del país.
També ha aprofitat per demanar recursos de cara a la modernització dels estaments judicials, i ha donat per fet que hi haurà més recursos per part de l'administració. En un discurs en què ha combinat el català i el castellà, Caso ha elogiat el paper dels advocats i dels procuradors, i ha apuntat que la llei només és un "obstacle" si no es té en compte que hi ha "aspectes negociables". "Treballaré per una justícia que col·loqui les persones al centre de l'interès, sobretot les víctimes, els vulnerables i els infants. "A vegades, els jutges projectem llunyania, però veiem el problema humà que hi ha al darrere. Ens dolen les esperes que patiu", ha admès la nova presidenta del TSJC.
"A vegades, les decisions són difícils d'entendre. Però la crítica no pot comportar manca de respecte cap a les decisions judicials", ha indicat. "Les persones ens importen. Som professionals i hem de prendre decisions. Les regles són complexes, i la crítica ha d'anar acompanyada de respecte, perquè si no es debiliten les institucions", ha assenyalat Caso, que s'ha compromès a impulsar el català. "Feu el pas, tenim eines suficients per ajudar-vos. Els vostres drets quedaran satisfets", ha destacat la magistrada, que també ha posat de manifest que combatrà que els professionals de la justícia comencin a tenir "problemes de salut" arran de la saturació dels jutjats a Catalunya.