La prohibició dels toros, la torna de la sentència de l'Estatut

La qüestió nacional podria fer prosperar la ILP antitaurina. “Si no volen l'Estatut, es queden sense toros”, reflexionen alguns diputats amb dubtes sobre el seu vot.

Publicat el 19 de juliol de 2010 a les 22:59

Una foto que potser per culpa dels seus protagonistes no es podrà captar mai més a Catalunya. Tres magistrats del Constitucional a la plaça de la Maestranza de Sevilla en ple debat sobre la constitucionalitat de l'Estatut. La llei antitaurina ha encès una animada discussió que s'ha allunyat de l'argument nacional per prioritzar l'argument animalista. Però la feina maldestre del Tribunal Constitucional podria donar la clau de volta a aquells diputats que no ho acabaven de veure gaire clar. "No voleu l'Estatut, doncs no tindreu toros", reflexionen atàvicament alguns parlamentaris, sobretot de la galàxia convergent i, com no, del PSC.

Aquest efecte col·lateral a la infumable sentència de l'Estatut podria ser l'estocada final a la "fiesta española" a Catalunya. Si a més afegim la llibertat de vot, i probablement, el secret del vot emès, la ILP per prohibir els toros podria prosperar. Fonts pròximes als partits majoritaris han deixat entreveure a Nació Digital que aquest raonament ha pres cos en l'imperatiu categòric d'alguns diputats.

"Això és Washington"

A més, els diputats al Parlament poden gaudir d'una votació alliberada de la faixa de la disciplina de partits i han pogut experimentar com s'articulen lleis en altres parlaments de democràcies més avançades. "Això és Washington" deia un destacat diputat convergent, en referència al "lobby" protaurí que ha esmerçat quantitats ingents d'esforços per parlar personalment amb tots els diputats.

Pel que fa els animalistes, disciplinats, prussians en el fons, acurats en les formes i amb una gran intel·ligència tàctica han demostrat una gran tècnica negociadora sense caure en el discurs fàcil ni en escarafalls. Ara, els animalistes han trobat aliats a la causa sense voler-ho. Potser els toros cauen abatuts pel foc amic del Constitucional.

Llibertat de vot

Si fem aritmètica els números quadren. Ara els diputats del PSC no rebran cap directriu del seu partit, i per tant podran votar segons la seva consciència. Això reobre la porta a la possibilitat que la ILP, que té el suport d'ERC i ICV - que sumen 33 diputats - i compta amb l'oposició dels 17 escons del PP i de Ciutadans, tingui èxit i es converteixi en llei. També els diputats de CiU podrien decidir lliurement sobre el seu vot. Entre aquests dos grups majoritaris la qüestió nacional podria decantar la balança cap a la prohibició.

D'aquesta forma, en la votació final sobre la llei es podria reproduir la situació que ja es va viure quan la ILP va ser admesa a tràmit, a mitjans de desembre passat, per 67 a 59 vots (5 dels 135 diputats del Parlament es van abstenir i 4 no van assistir a la votació).

Potser ara, gràcies a la sentència a més de prohibir els toros a Catalunya, poden passar dues coses més. Josep Pla definia les curses de braus com "una carnisseria per la qual no tenia estómac", i la carnisseria que han fet amb l'Estatut acabi per acarnissar la "fiesta". I dues, que potser hauran de canviar la lletra de la famosa copla: "No me gusta que te pongas minifalda cuando vamos a los toros". Potser hauran d'entonar "A los toros no les gusta que les pongas Estatut".

Ara sí, els deu membres del Constitucional han deixat la via lliure a triar entre atavisme espanyolitzat contra racionalitat biològica.