La prova del cotó del dret a decidir

Els partits catalanistes malden per imposar la seva interpretació de la Diada en el debat de política general que s'encetarà aquest dimarts. CiU remet un esborrany als grups. ERC envia un document al Govern, ICV i SI presenten la seva proposta

Publicat el 24 de setembre de 2012 a les 18:49
La presidenta del Parlament rep l'ANC el mateix dia de la manifestació. Foto: Ramon Boadella

Aquesta setmana el Parlament viurà un transcendental debat de política general. Serà una de les rèpliques més importants del terratrèmol que ha suposat la manifestació independentista de la Diada. De fet, la cambra catalana ha de metabolitzar políticament el clam que un milió i mig de persones van cridar el passat 11 de Setembre pels carrers de Barcelona i  posar negre sobre blanc la traducció d'un esdeveniment que ha precipitat el moviment polític català. Així que aquesta setmana, la petició ciutadana de l'11S passarà la prova del cotó per comprovar si els polítics han descodificat bé el missatge enviat.

Per donar valor instrumental al lema de la manifestació, els partits parlamentaris que hi van donar suport -CiU, ERC, ICV-EUiA, SI i el diputat Joan Laporta- intenten consensuar una resolució sobre el dret a decidir, això sí, cadascú amb els matisos que cregui pertinents, sobretot pel que fa l'agenda d'un virtual referèndum. Uns matisos que estan complicant les coses per aprovar un document mínimament pactat. De fet, el grup majoritari, CiU, ja ha enviat aquesta tarda un esborrany d'un text que aposta clarament pel dret a decidir. El text inclou impulsar una consulta perquè "el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col·lectiu". Així mateix, intenta constatar que durant 30 anys el catalanisme ha intentat sense éxit un encaix amb Espanya-

Una moció acceptable per ERC,ICV-EUiA i SI

Aquest cap de setmana, CiU reconeixia que estava negociant una moció amb la resta de partits sobre el dret a decidir, i aquest vespre n'ha remès un esborrany a ERC, ICV-EUiA i el PSC, i també ho farà a SI. Però, les altres parts, que fins ara  no ho veien tant forma, també hi diuen la seva.

Per una banda, ICV-EUiA negava aquest matí que el Govern o CiU els haguès fet arribar cap proposta. "Hi veig una jugada grollerament electoralista", ha assegurat la portaveu Dolors camats que s'ensuma una tàctica electoralista per intentar articular dos fronts al Parlament. Amb aquest sentit, ICV ja ha presentat una proposta de resolució que contempla el referèndum i estableix mínimament com arribar-hi. I no ha estat fins al vespre que han rebut l'esborrany que podran negociar fins dijous al migdia. Esborrany que els ecosocialistes podrien veure amb simpatia.

Per la seva banda, ERC ha admès que té "converses informals" amb altres formacions. De fet, els republicans han enviat una carta al Govern on només recorden que donaran suport a una resolució si aquesta representa "el clam unitari de la manifestació de la Diada per ser un nou Estat d'Europa" i hi posa rumb donant "la veu al poble". Pels independentistes no cal gastar energies en fixar dates i sí en la posada en pràctica d'aquest dret a decidir.

Solidaritat Catalana per la Independència també ha registrat una proposta de resolució. De fet, ja va advertir que la presentaria el passat 13 de setembre i aquest matí s'ha materialitzat. La proposta dels solidaris inclou un full de ruta clar per poder declarar la independència de Catalunya com a molt tard a finals de 2014

I el PSC?

El secretari general del PSC, Pere Navarro, no ha volgut especificar quina serà la posició del seu partit davant la proposta de resolució que es prepara al Parlament pel dret a decidir. Només ha reiterat que la seva és una formació "radicalment democràtica" i estarà a favor de qualsevol pregunta que es vulgui fer a la gent sempre que es faci "respectant les regles".

Navarro sí ha demanat més transparència a la resta de forces polítiques i especialment a CiU perquè aclareixi si la seva aposta és per la independència. "Quan parla d'estructures d'estat", ha dit, si es refereix "a més autogovern" tindrà el suport del PSC, però no si persegueix "un trencament amb Espanya".