De fet, per les mirades entranyables que entrecreuaven, per la distància curta que guardaven tota l’estona, semblaven mare i fill. I ho són, encara que sigui metafòricament parlant. “La Maria és una de les meves mares polítiques”, va dir Coscubiela en un acte de campanya que va reunir, aquest dimecres, candidats i lluitadors antifranquistes de l’òrbita del PSUC. N’hi ha prou en fer una mirada al currículum vital de la Maria Salvado per corroborar-ho.
Salvado va néixer el 1920 i ja de jove es va implicar en les accions de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. Va ser empresonada, acusada de participar activitats clandestines en contra del règim franquista, i va passar per les presons de Barcelona (Les Corts), Segòvia i Saragossa. Es va moure sempre en l’entorn del PSUC, partit fundat just a l’inici de la Guerra Civil que va aconseguir integrar comunistes, socialistes, socialistes catalanistes i socialistes espanyolistes.
Era un partit arrelat a la identitat nacional -es va definir com a partit nacional català- malgrat que mai va ser explícitament independentista i durant el franquisme va liderar la lluita social de les esquerres contra la dictadura. En els anys vuitanta, però, es va acabar disgregant en diverses formacions polítiques de l’esquerra comunista i ecosocialista. Ara, gairebé vuitanta anys després de la seva fundació, sembla que diverses formacions polítiques es disputen la seva herència. Les eleccions del proper 27 de setembre ho han posat en evidència.
Des de Junts pel Sí fins a la CUP
Dos hereus -més o menys explícits- del vell PSUC encapçalen les dues candidatures contraposades: l’exeurodiputat per ICV Iniciativa per Catalunya-Verds i EUiA, Raül Romeva lidera la candidatura independentista de Junts pel Sí, paraigua electoral de CDC, ERC i de les entitats civil Òmnium Cultual i l’Assemblea Nacional Catalana. En canvi, Lluís Rabell, que va ser militant d’EUiA, és el presidenciable de la confluència d’esquerres Catalunya Sí que es Pot, que integra ICV, EUiA i Podem.
La complexitat no acaba aquí. I és que Muriel Casals, expresidenta d'Òmnium Cultural i número tres de Junts pel Sí, va estar políticament vinculada al PSUC i a ICV. Això deixant de banda que tant el líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, com els membres de la CUP han reivindicat l’herència del PSUC. “Per mi el PSUC és ma mare”, deia fa poc dies en una entrevista la número dos de la CUP per Barcelona Anna Gabriel, filla de mare comunista.
Per això, dimecres, des del barri de Gràcia de Barcelona, el presidenciable per Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va recordar que “el PSUC mai hagués donat suport a Mas per ser president, de la mateixa manera que tampoc ho va fer amb Pujol”. Era un dard contra als membres de Junts pel Sí que es volen presentar com a hereus de la mítica formació. “Aquells del PSUC a qui vaig conèixer durant la transició no me’ls imagino donant suport a Artur Mas ni fent costat a les propostes antisocials i neoliberals que representa CDC”, va afegir.
Per la seva banda, el número tres de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va reivindicar la seva candidatura com a hereva dels qui “es van deixar la pell i la també vida en la lluita antifranquista a favor de la justícia i la llibertat nacional”. “El PSUC va ser un partit aglutinador, sempre va posar la unitat civil de Catalunya per davant del partit. Per això Catalunya Sí que es Pot, potser serà el PSUC del segle XXI”, va explicar al costat de la seva “tieta” Maria Salvo.
Salvo va aprofitar l’acte per demanat el vot a la coalició Catalunya Sí Que es Pot “perquè arribi amb força al Parlament i doni guerra”. “Vam lluitar durant la guerra i vam ser derrotats. Espero tenir la satisfacció abans de morir que la joventut que representa Catalunya Sí Que es Pot tingui molts vots”, va demanar amb la força que desprèn una vella activista, malgrat els 95 anys. “S’aguanta molt bé, eh?”, li deien els periodistes. “Perquè em recolzo en aquest puntal”, contestava agafada a l’espatlla de Joan Coscubiela.
La campanya del 27-S, en directe a NacióDigital
Totes les notícies de Catalunya Sí que es Pot de les eleccions del 27-S
Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S
Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S
Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?
Enquesta: què votaràs el 27-S?
La porra del 27-S: reparteix els 135 diputats del Parlament
Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions