La CUP ha presentat aquest dimarts una proposta de llei sobre la regulació dels usos lingüístics en els projectes educatius que pretén garantir el català com a llengua vehicular a l'escola i fer efectiva la immersió lingüística "sense esperar la possible sentència del Tribunal Constitucional" sobre el 25% de castellà a les aules.
El membre del secretariat nacional de la CUP Bernat Lavaquiol i la diputada Laia Estrada han presentat la proposta davant del Parlament i han explicat que han elaborat la proposta de llei amb el suport d'experts de Plataforma per la Llengua. L'objectiu és derogar la Llei 8/2022 i eliminar la referència al castellà com a llengua curricular; i reforçar l'ús del català com a llengua vehicular, incorporant els aspectes útils del Decret 6/2022 i desplegant mesures efectives per garantir-ne l'aprenentatge.
La CUP afirma que la iniciativa no pretén ser una "jugada mestra jurídica per sortejar els tribunals", sinó que és una norma "rigorosa i necessària per dotar el sistema educatiu d'un marc legal clar, coherent i al servei de la immersió lingüística". Per aquest motiu, esperen obtenir el suport del PSC, Junts, ERC i els Comuns, grups que van acordar el 2022 que el castellà fos "d'ús curricular". Un acord que, segons la CUP, va ser un "error històric que es va aprovar d'esquena a la comunitat educativa" i ha servit, segons Estrada, perquè els tribunals vegin una via per vehicular el castellà.

- El membre del secretariat nacional de la CUP Bernat Lavaquiol i la diputada Laia Estrada davant del Parlament
- Hugo Fernández
Preparar una resposta política
"No ens fem il·lusions: aquesta llei no aturarà per si sola l'ofensiva. No és un problema jurídic, és polític. Per això, més enllà d'aquesta proposta legislativa, fem una crida a la comunitat educativa i al país a preparar una resposta política i col·lectiva davant de qualsevol ingerència", ha dit Estrada.
En aquest sentit, a diputada ha demanat "anticipar-se" a la sentència i ha confiat que, si es registra amb el suport suficient i es tramita per via d'urgència i en lectura única, es pugui aprovar abans que es dicti aquesta sentència. Preguntada per si el Govern els havia convocat a una reunió per a avaluar la resposta a l'eventual sentència, Estrada ha afirmat que no i que la primera reunió que hi haurà serà, en tot cas, sobre aquesta proposició de llei: "No volem mantenir una actitud bel·ligerant, volem mantenir una actitud generosa", ha conclòs.