Durant la roda premsa –en què han intervingut Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa i batlle de Sant Joan les Fonts; LluiÌs Amat, batlle de la Vall d’en Bas; Artur Ginesta, batlle d’Argelaguer; Josep Companys, batlle de Santa Pau, i Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut PuÌblica de la Garrotxa (SIGMA)–, s'han destacat fets fonamentals, com que no es decidirà un sistema únic quant a la recollida selectiva (per bé que seria l'ideal) i que el sistema o sistemes triats a la Garrotxa han de permetre l’aplicació del pagament per generació, és a dir, han de ser sistemes on el ciutadà que incompleix sigui fàcilment identificable. Això no vol dir que quan s'hagi implantat el nou model –ha aclarit Joan Espona– la taxa d'escombraries s'abarateixi. "La idea inicial és que el cost serà el mateix que l'actual, però més car per a qui incompleixi", ha afegit el president del Consell Comarcal.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa i batlle de Sant Joan les Fonts, Joan Espona. Foto: Martí Albesa.
Joan Espona parla sobre el cost de la taxa en la recollida selectiva. (00:18).
Del quatre sistemes provats, els que han obtingut millors resultats (vegeu-los a la Taula 1, més avall), són el porta a porta i el sistema d'obertura de contenidors amb targeta. Són els "més idonis" per al territori, segons el president Espona, sobretot si es té en compte tots els factors analitzats. A l'abril es presentaran els resultats al Consell d'Alcaldes de la Garrotxa i s'obrirà un debat perquè els diversos ajuntaments decideixin quin és el sistema que millor s'ajusta a les seves necessitats. Aquest nou model de gestió dels residus a la Garrotxa –que s'ha d'adaptar als objectius que planteja el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT 2020)– es posarà en marxa el 2019 de forma progressiva.
Barri de les Olletes – La Vall d’en Bas | Porta a porta |
Barri de la Roureda – Sant Joan les Fonts | Bosses personalitzades |
Nucli d’Argelaguer | Contenidors tancats amb obertura amb targeta i bosses personalitzades |
Barri de Can Blanc – Can Jofre – Can Potxa Santa Pau |
Contenidors amb identificació d’usuaris i bosses personalitzades |
Els quatres sistemes de recollida selectiva van entrar en funcionament als quatre nuclis garrotxins entre els mesos de juny i juliol de 2017 amb una durada de sis mesos. Durant aquest període de prova, s’ha pogut analitzar el comportament dels ciutadans en relació als seus hàbits de recollida segons cada sistema, així com al seva funcionalitat.
L’anàlisi de les proves pilot s’ha plantejat al voltant de quatre criteris, com ha explicat Francesc Canalias (SIGMA):
- Capacitat efectiva de selecció dels models proposats.
- Costos reals del model. Despeses del servei.
- Percepció de la ciutadania del model aplicable.
- Capacitat dels models per avançar cap al pagament per generació.
La visió final dels estudis basats en els criteris mencionats, es pot resumir en la següent Taula:
(Argelaguer)
d’usuaris i bosses personalitzades
(Can Blanc)
(La Roureda)
8
4
6
8
9
7
7
6
4
6
7
8
8
5
5
5
5
(sobre 10)
7,5
8
7,5
7,5
Pel que fa a la relació costos reals/nivell de selecció, una altra de les conclusions ha estat la dificultat d’establir costos extrapolables, ja que les solucions poden no ser úniques a la comarca, però es conclou que estem en un escenari real d’increment de costos, sigui per incorporació de tecnologia, sigui per increment de servei. L’objectiu del Consell Comarcal de la Garrotxa és fer la màxima contenció de costos amb la màxima eficiència en la gestió de residus. El sistema o sistemes triats a la Garrotxa han de permetre l’aplicació del pagament per generació, és a dir, han de ser sistemes on el ciutadà que incompleix sigui fàcilment identificable.

Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA). Foto: Martí Albesa.
Tot i que la Garrotxa destaca com la segona comarca del territori de Girona amb una percentatge més alt de recollida selectiva bruta (45,43%), darrera del Gironès i apropant-se a l’objectiu europeu del reciclatge del 50% marcat per instàncies europees per a l’any 2020 –ocupa la tretzena posició entre les 42 comarques catalanes–, cal continuar millorant aquests percentatges per assolir aquesta fita. Un consum responsable, una millora en les polítiques de reciclatge –que passen per la construcció del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca– i una major conscienciació ciutadana a l’hora de reciclar, són claus per a assegurar una bona protecció del medi ambient i un futur sostenible per a les generacions vinents.
Precisament dels reptes al voltant del reciclatge i de la gestió de residus es parlarà demà dimecres a la Sala El Torín d’Olot, al Seminari d’innovació en la recollida selectiva i la identificació d’usuaris per a residus municipals. Possibilitats d’implantació d’un Pagament per Generació. El director general de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, serà present en aquesta jornada on es parlarà d’aplicacions mòbils per a la millora del reciclatge o els passos a fer per a la implantació real del pagament per generació.
Qui més contamini, més pagarà
De fet, a la La Garrotxa, amb una població de 55.999 habitants, l’any 2016 s'hi van generar 23.790 tones de residus municipals en contenidor de vorera, una xifra que equival a la generació d’1,16 kg de residus per habitant/dia. Amb l’actual estancament del model de recollida vigent, ens allunyen dels objectius que planteja el PRECAT 2020, mentre els experts en gestió de residus aposten pel “pagament per generació”: és a dir, qui més contamina, més paga. Fins ara, les taxes per a recollida de residus que paguen els ciutadans es calculen segons diversos factors, com la tipologia de l’habitatge o els metres de la façana, però no tenen en compte el volum de residus que es generen ni la qualitat en la selecció, factors que es posen en valor als sistemes de “pagament per generació”.