La reforma de les regles fiscals i el Pacte Migratori, principals reptes de la presidència espanyola de la UE

Sánchez viatjarà el dia que assumeix el càrrec a Ucraïna per refermar el compromís europeu amb Zelenski

El president espanyol, Pedro Sánchez, en una roda de premsa sobre la presidència del Consell de la UE
El president espanyol, Pedro Sánchez, en una roda de premsa sobre la presidència del Consell de la UE | Presidència espanyola de la UE
Nació
30 de juny del 2023
Actualitzat a les 12:27h
Espanya assumeix aquest dissabte, i fins a finals d'any, la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea. Durant aquest temps Sánchez haurà de liderar les negociacions entre els 27 països per arribar a consensos en temes com el tribut mínim a les multinacionals, la reindustrialització, la reforma del mercat elèctric, les energies renovables, etcètera. Però els temes que marcaran l'agenda de Sánchez seran la reforma de les regles fiscals i el Pacte Migratori Europeu.

El Consell de la Unió Europea és l'òrgan on es troben representats els estats membres a través dels seus ministres i la seva principal funció és la legislació i l'impuls de la política exterior i seguretat de la UE. Serà la cinquena presidència del Consell de la UE que assumeix Espanya. L'última vegada va ser el 2010 sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Un cop estreni la seva nova presidència, el president espanyol viatjarà a Ucraïna. El seu objectiu amb la visita és refermar el compromís de la Unió Europea amb el país de Zelenski. Un gest que el president ucraïnès ja ha agraït, però també ha aprofitat l'ocasió per posar deures a Sánchez: "aquest és un moment històric per començar les negociacions perquè Ucraïna sigui un nou membre de la Unió Europea". Durant la pròxima setmana, el president espanyol es reunirà a Madrid amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell de la UE, Charles Michel.

Les primeres setmanes de la presidència estaran marcades per la celebració de les eleccions espanyoles del 23-J. Les prioritats de Sánchez durant la presidència són clares. En tot cas, els resultats electorals i un possible canvi de govern poden fer trontollar aquesta agenda marcada pel govern socialista.

En matèria de regles fiscals, Sánchez haurà d'aconseguir que França i Alemanya s'entenguin amb les noves normes proposades per la Comissió Europea. La presidència espanyola serà l'encarregada de fer les propostes per arribar a aquest consens entre gals i germànics. La qüestió migratòria també ocuparà l'agenda de la delegació espanyola perquè s'espera que els 27 països siguin capaços de tancar el nou Pacte sobre Migració i Asil. La nova presidència haurà de donar un nou impuls a la negociació del reglament i a les converses amb el Parlament Europeu per tancar les qüestions acordades pels 27.

En la presentació de les prioritats de la presidència, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va avançar que una de les qüestions clau en les quals ha d'avançar el bloc és en la reindustrialització. Davant les dependències detectades a la UE, agreujades per la invasió russa d'Ucraïna, el bloc comunitari té pendents diferents iniciatives que ha de negociar per independitzar-se de països tercers en diferents àmbits.

Entre aquestes carpetes hi ha la llei de matèries primeres fonamentals amb la qual la UE vol assolir la resiliència per garantir unes cadenes de subministrament més segures. També està pendent d'acord la reforma del mercat elèctric, una de les qüestions més demanades pel govern espanyol l'últim any arran de la crisi per l'augment del preu de l'energia. La presidència espanyola també haurà de treballar per trobar un consens en la llei europea que regula la intel·ligència artificial i la llei d'emissions zero de la indústria.