La renovació del TC comença amb mal peu

Onze diputats del PSOE i Podem trenquen la disciplina de vot per no donar suport al polèmic magistrat Enrique Arnaldo, proposat pel PP, i els grups independentistes no participen en la votació

  • Els diputats independentistes al patí del Congrés. | ACN -
Publicat el 11 de novembre de 2021 a les 17:58
Actualitzat el 11 de novembre de 2021 a les 21:21
Finalment, el Tribunal Constitucional (TC) es podrà renovar. L'intercanvi de magistrats, però, ha començat amb mal peu després d'unes setmanes de polèmica, i s'ha constatat en la votació d'avui, quan onze diputats del PSOE i Podem han decidit trencar la disciplina de vot per no donar suport al controvertit magistrat Enrique Arnaldo, proposat pel PP. Els grups independentistes no han participat de la votació per fer evident el descontentament. PSOE i PP, una vegada més, s'han repartit els membres de l'alt tribunal espanyol. 

En tot cas, el Congrés ha avalat Arnaldo, qüestionat per la seva idoneïtat per possibles incompatibilitats quan era lletrat de la cambra baixa i per la seva proximitat a la formació que lidera Pablo Casado. PSOE, PP i Podem han donat suport al candidat en una votació secreta en què no han participat les formacions independentistes i el diputat socialista Odón Elorza i una desena de diputats més, presumiblement d'Unides Podem i del PSOE, han trencat la disciplina de vot.

Arnaldo ha rebut 232 vots favorables d'un total de 249; mentre que Concepción Espejel, proposada també pel PP, ha rebut 237 vots a favor. Espejel era la presidenta del tribunal que va absoldre Trapero, però ella va emetre un vot particular demanant una condemna. Juan Ramón Sáez Valcárcel, proposat pel PSOE, va ser, precisament, el ponent de la sentència que va absoldre el major dels Mossos, i també serà nou membre del TC amb 240 vots favorables. Els mateixos que Inmaculada Montalbán Huertas, també a proposta del PSOE.  Des de l'anunci de l'acord per portar Arnaldo al Constitucional, diverses informacions posen en dubte la seva idoneïtat, no només pels seus més de 300 articles a la premsa conservadora i la participació en actes de la FAES, sinó per les col·laboracions amb l'expresident balear Jaume Matas, les actuacions suposadament irregulars compaginant la tasca de lletrat del Congrés amb feines de professor universitari i les converses comprometedores al cas Lezo.

[h3]Malestar dels grups independentistes[/h3]
Els partits independentistes al Congrés han rebutjat participar en l'elecció dels nous magistrats del Constitucional. ERC, Junts, PDECat, CUP, EH Bildu i BNG han sortit de l'hemicicle poc abans de l'inici del debat sobre les candidatures a renovar el TC per fer-se una fotografia conjunta que vol mostrar l'oposició a l'elecció i votació dels nous magistrats del Constitucional i també dels membres del Tribunal de Comptes. Ciutadans i Vox també han evitat participar en la votació.
 

Imatge de diputats independentistes fora del Congrés per no participar en la votació. Foto: ACN


El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha afirmat que l'acció és una "protesta" contra "una infàmia" perquè "la millor manera de no reconèixer alguna cosa és no participar-hi". "Estem denunciant que aquesta vegada s'està donant entrada a personatges terriblement reaccionaris com Enrique Arnaldo, que és el paradigma de la vergonya del que està passant".

El diputat de Junts Josep Pagès ha participat al debat per qualificar de "vergonya" la designació dels magistrats Arnaldo i Espejel. "Després d'això d'avui, senyors del PSC i de Podem, no ens donin als independentistes lliçons de constitucionalisme", ha deixat clar.

El portaveu del PDECat al Congrés, Ferran Bel, ha dit que els diputats de la seva formació no volen "avalar" l'elecció i que, per això ni intervindran en el ple ni participaran en la votació. Bel ha criticat que es presentin candidats amb vinculacions polítiques que resten credibilitat a les candidatures.

La portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, ha afirmat que el d'avui és "un exemple vergonyós" d'un "repartiment de poder". "Una farsa allunyada del debat democràtic" que es fa més evident que mai, segons ha dit, per la presència d'Enrique Arnaldo i Concepción Espejel. "És un repartiment de cromos sense cap vergonya", ha dit.

El diputat de la CUP Albert Botran ha expressat el rebuig de la seva formació a aquesta tria dels membres del TC, que és un òrgan "altament polititzat". "No participem d'aquesta maniobra i esperem que el règim del 78 caigui i doni pas a l'autodeterminació de les nacions", ha sentenciat.