La reunió Sánchez-Torra, en via morta

El govern espanyol declina una cimera entre executius, però insisteix en mantenir la trobada entre presidents, mentre que la Generalitat diu no haver rebut cap resposta formal de la negativa

Els presidents Sánchez i Torra a la trobada del 9 de juliol a la Moncloa
Els presidents Sánchez i Torra a la trobada del 9 de juliol a la Moncloa | Flickr Moncloa
28 de novembre de 2018, 21:01
Actualitzat: 21:02h
El diàleg de sords en què estan atrapats la Moncloa i la Generalitat posa en risc la reunió que Pedro Sánchez i Quim Torra es van prometre celebrar abans que acabés l'any. Les converses entre ministres i consellers és selectivament fluïda -a diferència del que transmeten els discursos públics-, però les dues presidències estan embarrancades en l'intent de fixar una reunió, que des del govern espanyol voldrien que se celebrés el 21 de desembre, data en què el consell de ministres té previst reunir-se a Barcelona.

El format en què s'hauria de celebrar la trobada és l'element de discrepància. El president Torra va proposar celebrar una cimera entre governs per tal d'establir un diàleg bilateral, però l'executiu del PSOE s'hi nega en rotund perquè en cap cas vol donar la imatge d'una negociació d'igual a igual. Fonts del govern espanyol argumenten que ja hi ha mecanismes de relació bilateral a través de les comissions i subcomissions i que, per tant, "no té ni cap ni peus una cimera". La trobada, insisteixen, s'ha de produir entre presidents. "Per nosaltres no serà", subratllen.

Fonts del govern espanyol asseguren que la voluntat de Sánchez de reunir-se amb Torra el 21 de desembre es manté

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, va lamentar dimarts que, per ara, no s'hagi produït ni cap resposta formal a la petició de la cimera ni cap comunicació sobre les intencions del govern espanyol de reunir-se a Barcelona el 21 de desembre. Va emplaçar Sánchez a acceptar el format proposat pel Govern si realment està disposat a establir un diàleg efectiu per trobar una sortida política al conflicte amb Catalunya. "No tenim cap notícia formal que  digui que no hi haurà cimera entre governs, i menys cap petició de reunió amb Sánchez", insisteixen fonts de l'entorn del president Torra. El director de l'oficina del president, Josep Rius, va plantejar la trobada per carta a Iván Redondo, el seu homòleg a la Moncloa, i va oferir el Palau de la Generalitat per celebrar-la

Justament perquè esperen una resposta formal, per ara, des de presidència no volen entrar a valorar si acceptaran reunir-se amb Sánchez en cas que quedi descartada la cimera bilateral de governs. Fonts d'ERC insisteixen, però, que aquesta trobada s'ha de fer, ja sigui abans de finals d'any o a principis del que ve. "El format no és el més important, el més important és que les converses continuïn malgrat que les esperances d'avenços són petites", asseguren els republicans. De fet, veuen amb bons ulls la cimera proposada per Torra, però consideren que si hi ha un altre format que "té més recorregut", com seria la trobada de presidents, no s'ha de malgastar. 

"El format no és el més important, el més important és que les converses continuïn malgrat que les esperances d'avenços són petites", asseguren des d'ERC

El resultat, almenys per ara, és que cap de les dues parts està disposada a cedir. Ni Sánchez vol que l'acusin d'estar fent cap concessió a l'independentisme o de donar-los un tracte diferencial que escenifiqui la bilateralitat entre dues sobiranies ni Torra vol tornar a encaixar una jornada de retrets com la del 9 de juliol, quan després de reunir-se amb Sánchez va anunciar que s'obria una "nova etapa". Especialment tenint en compte que els líders independentistes continuen empresonats i que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han demanat penes de presó dures. 

Quatre mesos i mig després d'aquella primera trobada en què el presidents trencaven el gel, la situació és on era aquell 9 de juliol: ni Sánchez ha aclarit com pensa resoldre el conflicte amb Catalunya ni Torra ha donat pistes de com gestionarà la negativa al dret a l'autodeterminació, camí que encara no està consensuat dins de l'independentisme.

La relació entre els dos presidents s'ha refredat des de l'ultimàtum que Torra va plantejar a Sánchez perquè donés una resposta a Catalunya per exercir el dret a l'autodeterminació, un afebliment dels vincles agreujat arran de la petició de penes contra els presos, de la negativa dels independentistes a donar suport als pressupostos de l'Estat o d'accions com la reprovació del rei al Parlament. Mentre no troben el mínim consens per trobar-se, els dos presidents transmeten símptomes de fragilitat i cap dels dos té una aliança sòlida per tirar endavant els seus respectius pressupostos.