El bust del rei espanyol, sigui Joan Carles o sigui Felip VI, seguirà sense aparèixer per la sala de plens de l'Ajuntament de Barcelona, un cop el ple municipal ha aprovat, per majoria qualificada de dos terços, una modificació del Reglament orgànic municipal per permetre que siguin els mateixos regidors els que decideixin els símbols que han de presidir el Saló de Sessions. La modificació del reglament també preveu la possibilitat de celebrar plens municipals fora d'aquest saló.
La raó de fons de la modificació es precisament la possibilitat de sortejar les lleis i reglaments que obliguen els ajuntaments a exhibir una efígie del monarca, més enllà de la voluntat dels regidors i, per extensió dels ciutadans. Per això, després de la retirada del bust de Joan Carles en els primers dies de govern d'Ada Colau, posteriorment es va anunciar la necessitat de forçar un canvi normatiu, que ha estat aprovat aquest dimarts amb els vots a favor de BComú, CiU, ERC, PSC i CUP i l'oposició de C's i PP.
No a les imposicions de la delegada del govern espanyol
El tinent d'alcalde Gerardo Pisarello ha defensat la necessitat que el consistori "tingui la potestat per decidir els símbols que ens representen", rebutjant que qui ho faci sigui "la delegada del govern", i preferint que ho faci "una àmplia majoria dels barcelonins". En aquest sentit s'ha expressat igualment Joaquim Forn, regidor de CiU, que ha afirmat que el seu grup tampoc no vol "imposicions de la delegada del govern" -que ha imposat recurs contra el consistori-, però recordant que la retirada del bust s'hauria d'haver fet després d'aprovar el canvi normatiu, i no abans. Per la seva banda, Carina Mejias, regidora de Ciutadans ha emplaçat "ha complir la llei", tot recordant que malgrat "la ideologia republicana" de BComú i altres formacions, "Espanya és una monarquia parlamentària".
El nou redactat de l'article 75 del Reglament proposa que "la representació d'elements simbòlics i institucionals presnets amb caràcter permanent en el Saló de Sessions ha de respondre a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona, i als principis democràtics, de neutralitat religiosa i de catalanitat", i han de ser aprovat per majoria de 2/3. Així mateix, s'inclou la possibilitat de celebrar sessions fora de la sala de plens en "causes de força major", en aquest cas es desplaçaria a "un altre equipament municipal".
La sala de plens de l'Ajuntament de Barcelona seguirà sense bust del rei
S'aprova per majoria qualificada una modificació del reglament per a que siguin els regidors els que decideixin la simbologia | També es preveu la possibilitat de realitzar plens municipals fora del Saló de Sessions
Ara a portada

- Jordi Palmer
- Exredactor de Nació
Publicat el 29 de desembre de 2015 a les 12:12
Actualitzat el 29 de desembre de 2015 a les 12:24
Et pot interessar
-
Política El Govern garanteix que els nens podran quedar-se a l'escola fins que les famílies puguin recollir-los
-
Política Sánchez convoca el consell de seguretat nacional per l'apagada elèctrica
-
Política Salvador Illa reuneix el comitè de crisi per l'apagada elèctrica
-
Política El PSC celebra l'acord pel suplement de crèdit i reivindica la relació «estable i fluïda» amb ERC