
Hi ha res pitjor per a un partit polític que dos dies després d'una patacada electoral, s'imputin dos alcaldes emblemàtics per una trama de corrupció i davant de tota la premsa apareguin dos Mossos d'esquadra a comunicar-li a l'enginyer en cap de la formació que està encartat en un cas de tràfic d'influències? La resposta és que és difícil trobar res de pitjor però això és el que es va viure aquest dimarts al vespre a la seu nacional del PSC.
L'antiga fàbrica de làmpades del carrer Nicaragua de Barcelona vivia ja hores baixes per la voràgine judicial i mediàtica de la presumpta trama de corrupció a Sabadell que esquitxava alcaldes significatius del PSC com el de Sabadell i secretari de política municipal del partit, Manuel Bustos, i la de Montcada i Reixac, María Elena Pérez.
Però la tragèdia es va ampliar quan cinc minuts abans de què el secretari de la formació, diputat al congrés espanyol i diputat electe al Parlament, Dani Fernández, oferís una roda de premsa per valorar la implicació d'aquests càrrecs socialistes en una investigació judicial va rebre la visita de la policia per informar-lo que ell també havia rebut.
Una situació que va confondre part de la premsa que va creure que dos agents significava un escorcoll i que va agafar amb el pas canviat la direcció del PSC. El batibull va estar servit: el número dos del partit buscat per la policia arran d'una conversa telefònica que el jutge instructor considera tràfic d'influències. Una situació més que incòmode, inversemblant per a la cúpula del PSC i pel públic periodístic que esperava una roda de premsa de simple tràmit i es va trobar amb un espectacle gairebé dantesc, amb corredissos, brames i més ràdio macuto que altra cosa.
Les alarmes es van disparar i la roda de premsa amb els mitjans, amb tres quarts d'hora de retard, va servir perquè Fernández expliqués que la policia l'havia vingut a trobar perquè "telefonés a un superior que l'havia d'informar d'un fet important". "Ens han dit que no tenien el telèfon de Fernández ni el de la seu i que per això han vingut", van assegurar fonts de la direcció del partit a Nació Digital amb cert toc surrealista i d'incredulitat.
El número dos del PSC va sortir amb estoïcisme de la roda de premsa, va fer la trucada que els Mossos li havien ordenat, va marxar a la comissaria de les Corts, va recollir el document que l'informava que es trobava encartat en un procés judicial i va recordar la seva condició d'aforat, és a dir, que en cas d'imputació, el seu cas s'ha de dirimir al Tribunal Suprem.
Tornat a la seu, Pere Navarro l'esperava amb membres del sanedrí socialista amb qui Fernández va estar més d'una hora reunit. Finalment, i complint el codi ètic del partit, el secretari d'organització del partit va ser suspès dels seus càrrecs orgànics a l'espera que es defineixi del tot la seva situació processal. Aquest migdia, Pere Navarro donarà explicacions públiques.
Una trucada a l'Operació Mercuri
Segons la Fiscalia Anticorrupció, els implicats en la trama de corrupció centrada a Sabadell exigien un dipòsit de com a mínim 120.000 euros per accedir amb avantatge a les contractacions públiques. Posteriorment, hi havia un pacte no escrit entre els empresaris i els imputats per abonar el 3% del cost final de les obres. Una trama siciliana que pot acabar com el rosari de l'Aurora.
L'operació batejada com a 'Mercuri', inclou escoltes telefòniques i entre aquestes una trucada entre Dani Fernández i l'alcaldessa de Montcada -i això que la policia no tenia el seu telèfon-. Una trucada que segons el jutge instructor més valdria que mai no s'hagués registrat, una opinió compartida pel politburó socialista que ahir va veure com la tarda s'enfosquia precipitadament. Com assegurava un veterà dirigent de la formació "en aquest país només sobra una cosa, i es diu mala llet".