L'Advocacia de l'Estat ha presentat les seves al·legacions davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per reclamar que no se li retorni la immunitat a Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts i expresident de la Generalitat. El termini per presentar aquestes al·legacions acabava divendres passat, i segons fonts coneixedores del cas consultades per Europa Press, van en la línia d'anteriors escrits. L'Advocacia de l'Estat depèn del ministeri de Justícia del govern espanyol format pel PSOE i Podem.
Els serveis jurídics de l'Estat reaccionen després que la defensa de Puigdemont remetés l'1 d'octubre -abans de comparèixer davant del tribunal italià de Sàsser, a Sardenya, on va ser detingut l'última setmana de setembre- una nova demanda de mesures cautelars al TGUE per recuperar la seva immunitat com a eurodiputat. A la pràctica, estava pensada per frenar el procés obert a la justícia italiana per decidir sobre la seva entrega a Espanya, descartada pel tribunal sard el 4 d'octubre.
Cal recordar que en la seva primera interlocutòria sobre la suspensió de la immunitat de Puigdemont del juliol, el TGUE, amb seu a Luxemburg, va avalar la decisió del Parlament Europeu de suspendre la immunitat perquè va considerar que no hi havia risc de detenció. Al mateix temps, però, va deixar la porta oberta a examinar noves mesures provisionals si Puigdemont fos arrestat per autoritats d'un estat membre.
[noticiadiari]2/225306[/noticiadiari]
Un dels advocats del dirigent independentista, Gonzalo Boye, va explicar a la xarxa xarxes el dia en què demanaven aquestes mesures que les volien cautelars i no cautelaríssimes perquè consideraven que ha quedat comprovat que "no hi ha voluntat" al jutge instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, de "garantir els drets" de Puigdemont com a eurodiputat.
Aquesta decisió va ser adoptada perquè quan es tracta de mesures cautelaríssimes, el tribunal de la UE pot decidir de manera provisional sobre l'assumpte sense esperar a escoltar a les parts afectades -com va fer la primera vegada tornant temporalment la immunitat plena a l'expresident-, mentre que si es tracta de mesures cautelars els terminis són més llargs perquè l'acte no arriba fins a escoltar totes les parts.
Per això, Boye aclaria en el seu comunicat que aquesta petició no afectava la vista assenyalada davant del tribunal de Sàsser, perquè abans que la justícia europea es pronunciï, havia de donar-se trasllat de la demanda tant a Espanya com a Parlament Europeu. La primera decisió del TGUE que rebutjava actuar en contra de la decisió de l'Eurocambra de suspendre la immunitat es va adoptar perquè Espanya va indicar que no existia risc de detenció, fet que va quedar desmentit per la detenció de l'expresident a Sardenya i la comunicació remesa sobre la vigència de l'euroordre.
L'Advocacia de l'Estat demana a la justícia europea que no retorni la immunitat a Puigdemont
L'eurodiputat de Junts va reclamar davant del Tribunal General de la Unió Europea que adoptés mesures cautelars per protegir la seva situació davant la detenció a Sardenya
- Carles Puigdemont, a la sortida del tribunal de Sàsser. -
- ACN
Ara a portada
-
Política ERC avala la nova injecció de crèdit d'Illa a canvi d'incidir en la resposta als aranzels Sara Escalera
-
Política L'oficialitat del català: entre la discreció i una pròrroga de Junts a Sánchez que no és eterna Bernat Surroca Albet
-
Societat Qui serà el nou Papa? Guia per entendre els equilibris d'una decisió transcendental Pep Martí i Vallverdú
-
-
Publicat el 19 d’octubre de 2021 a les 18:35
Et pot interessar
-
Política La jutgessa processa el germà de Sánchez per prevaricació i tràfic d'influències
-
Política Primeres esquerdes entre Illa i l'establishment
-
Política El doble missatge pel català que deixa l'assaig general de Sant Jordi
-
Política Laure Vega, el lideratge emergent de la CUP que s'asseu a la taula amb el Govern