Primer, a les vuit del matí, ha fet un repàs, com sempre, dels correus electrònics i de la premsa. Però a les nou ja estava com un clau a la reunió setmanal amb el regidor d'Espai Públic per fer un seguiment del pla d'actuació intern establert arran de la sospita que Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) podria haver defraudat 12,8 milions d'euros entre 2010 i 2015 en diferents conceptes associats al contracte de recollida d'escombraries i neteja de carrers.
Reunió a l'interior de les dependències municipals
Una hora més tard, a les deu, juntament amb tres regidors més de Guanyem Badalona, s'ha reunit a l'edifici Viver per fer un balanç del procés participatiu que es va fer als districtes per elaborar els pressupostos municipals. Aquesta vegada no s'atén la ciutadania, com sí es va fer el 12-O, sinó que els càrrecs electes han treballat a porta tancada. Hi ha hagut un canvi d'estratègia arran de les conseqüències judicials el Dia de la Hispanitat? Téllez respon que no, que simplement fa un any, quan es va negociar el calendari laborable amb els sindicats de treballadors, es va establir que els funcionaris podrien tenir l'opció de treballar el 12 d'octubre a canvi de lliurar un altre dia però aquest criteri no es va aplicar pel 6-D. "El qüestionament de la Constitució és més recent, mentre que ja fa anys que hi ha moviments contra el 12-O en considerar-lo una jornada amb un clar contingut imperalista i colonialista", argumenta. De fet, ara que en breu es negociarà el calendari del 2017, els sindicats tornaran a plantejar l'opció de poder treballar en aquesta data.

Els regidors del govern de Badalona, en plena reunió. Foto: Adrià Costa
Téllez admet que no van calcular que obrir el Dia de la Hispanitat tindria la repercussió i les conseqüències que va tenir. De fet, plantejaven la jornada com una "prova pilot" per veure com funcionava. "La prova que no ens ho esperàvem està en què no vam saber protegir els treballadors de l'ajuntament que volien venir a treballar aquest dia", admet. Per això promet mirar "amb lupa" l'acord que es signarà de cara l'any vinent. "Ja he pres nota. Tenim l'Estat a sobre i hi ha connivència entre el govern del PP i la justícia", sentencia.
La xocolatada de Societat Civil Catalana
Mentre l'equip de govern municipal manté l'activitat, Societat Civil Catalana munta el seu campament base de celebració del Dia de la Constitució a la plaça Pompeu Fabra de Badalona. Han triat fer aquí la seva festa per reivindicar una "Badalona constitucionalista". Espectacle i inflables per a nens, xocolatada, banderes espanyoles i una carpa de recollida d'aliments en la qual l'entitat unionista aprofita per presentar-se a la ciutadania. "Ara arriba el Nadal, que és una data en la qual ha de regnar la il·lusió a totes les llars", diu un cartell escrit a mà plastificat.
.jpg)
Escrit de presentació de Societat Civil Catalana a la carpa de Badalona
La festa unionista arrenca a mig gas. Un cop acabada la reunió al Viver, Téllez ha marxat cap al seu despatx a la plaça de la Vila. En pocs minuts està envoltat de muntanyes de dossiers. Sota la seva batuta està l'àrea de Recursos Humans, Hisenda i Contractació i té moltes signatures pendents. "Cada dia és així, però se m'ajunta amb què s'apropa el final de l'any", diu amb un esbufec contemplant el volum de feina. Resolucions sobre personal, pagaments per poder tancar el pressupost... Téllez aprofita que avui és un dia en què el telèfon no sona per treure's feina de sobre. Al migdia, però, sí ha aprofitat per escapar-se a un dinar del Casal Antoni Sala i Pont.
I ara sí: punt àlgid de la celebració de Societat Civil Catalana. Unes 200 persones escolten com el vicepresident de l'entitat, José Domingo, alerta de la "il·legalitat" que estan cometent els càrrecs electes independentistes, a qui acusa de "cacics" i de qui diu, a més, que "fan mala pinta" perquè volen "espantar" la ciutadania. Els assistents aplaudeixen, exhibeixen rojigualdes, escolten amb orgull passatges de la Constitució, criden Viva España i, finalment, assagen un castell humà a ritme de reggaeton. Això sí, en el moment crucial d'aixecar definitivament el castell, sonen gralles enllaunades fins que l'enxaneta, lluint una samarreta de la selecció espanyola de futbol, culmina amb èxit l'ascens i el descens.

El vicepresident de Societat Civil Catalana, José Domingo, a Badalona Foto: Adrià Costa
Quan tirar de la cadena del lavabo és "un acte institucional"
El castell posa fi a la festa unionista. Sobre les paraules de Domingo, Téllez reflexiona: "El 12-O se'ns va dir que per obrir podíem estar cometent un delicte de malversació de fons. Tirar de la cadena del lavabo podia ser un acte institucional". Si bé el representant de Societat Civil Catalana acusa els càrrecs electes independentistes de vulnerar el "principi de neutralitat de les institucions", mentre va signant documents Téllez replica que "utilitzar políticament la justícia, com al seu judici fa el govern del PP, "és molt pitjor".
Després de dinar, el tinent d'alcalde s'ha emportat la feina a casa. Correus electrònics de qüestions "no urgents" però no per això menys importants que té acumulats. També s'ha de preparar les reunions d'aquest dimecres, que sí és oficialment dia laborable, com faran tants altres regidors que han fet exactament el mateix que ell. Alguns fins i tot sense pertànyer a partits sobiranistes perquè és molt freqüent que càrrecs electes i també funcionaris treballin en festius sense fer gaire soroll. De l'experiència del 12-O, de com ha evolucionat el 6-D i davant d'un curs polític que es preveu convuls en treu una conclusió: "Ens hem de blindar molt jurídicament".

El tinent d'alcalde de Badalona José Téllez treballant al seu despatx el 6-D Foto: Adrià Costa