L'Ajuntament de Barcelona exigeix aturar el desallotjament del bloc ocupat per la PAH

Jaume Asens insta la justícia a aplicar el protocol de serveis socials signat per les institucions

Publicat el 08 de juliol de 2015 a les 17:13

El Bloc La Bordeta. Foto: ACN


L'Ajuntament de Barcelona exigeix que s'aturi el desallotjament de l'edifici d'habitatges de la Bordeta, després que la PAH informés al consistori que hi viuen famílies amb risc de vulnerabilitat. El tercer tinent d'alcalde de l'Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència i també regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, ha explicat que des del consistori demanen dos mesos de marge "per poder donar resposta i garantir un reallotjament "digne" a les famílies i que no es produeixi el desallotjament ara. Asens recorda que hi ha un protocol que "ho garanteix" i ha subratllat que a l'equip municipal estan "perplexos i molt preocupats" perquè no s'estigui aplicant.

D'altra banda, el regidor ha afirmat que des de l'Ajuntament s'elevarà una queixa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè es compleixi aquest protocol, el qual va ser signat el març del 2013 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Departament de Justícia de la Generalitat, la Secretaria de Govern del Tribunal Superior de Justícia, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona i l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona.

Al costat del regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, el tercer tinent d’alcalde ha apel·lat també a la doctrina aplicada l'octubre del 2013 pel Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg a un edifici de Salt (Girona), en què es va aturar un desallotjament perquè no hi havia habitatge garantit. A banda, també ha explicat que des de l'Ajuntament s'està intentant parlar amb la Sareb per aquest i altres casos a la ciutat.

Segons els dos regidors, el serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona han notificat que es tracta de la primera vegada que un jutjat no atén el protocol signat entre les administracions competents. En aquest sentit, han mostrat una forta preocupació afegida, perquè "el cas s'ha enfocat per via penal i no civil en primera instància, la qual cosa vol dir que aquestes famílies sense recursos i amb risc de vulnerabilitat poden ser condemnades per usurpació, amb penes de presó". 

Des de l'Ajuntament de Barcelona s'està intentant arribar a una solució pactada amb la família, donat que l'edifici no té cap ús previst.