L'Ajuntament de Barcelona reprova Felip VI i reclama abolir la monarquia

La declaració validada al ple, promoguda per la CUP, rep el suport de Barcelona en Comú, ERC i el PDECat

Felip VI, en el discurs de Nadal 2016
Felip VI, en el discurs de Nadal 2016 | Casa Reial
26 d'octubre de 2018, 16:36
Actualitzat: 17:12h
L'Ajuntament de Barcelona també es posiciona respecte de la monarquia. En sessió plenària, aquest divendres ha aprovat -amb els vots favorables de Barcelona en Comú, PDECat, ERC i la CUP- la declaració institucional promoguda pels anticapitalistes, on es demana la reprovació de Felip VI. 

L'escrit, llegit per la regidora cupaire Maria Rovira quan estava a punt de finalitzar la sessió, anuncia quin és el posicionament polític de la majoria del consistori, seguint la línia de la reprovació que també va aprovar el Parlament de Catalunya respecte del rei espanyol Felip VI. La declaració es produeix, a més, poques hores després que la Moncloa hagi portat al Tribunal Constitucional el text aprovat al Parlament. 

En aquesta, l'Ajuntament també reprova "els actes repressius" contra part de la ciutadania i els efectes del 155, la "violència exercida sobre els presos catalans" i l'amenaça de la il·legalització dels partits polítics catalans com a conseqüència del paper de l'Estat en la causa de l'1-O. També referma el "compromís amb els valors republicans" i aposta per "l'evolució d'una institució caduca i antidemocràtica" com és la monarquia. 
 
La monarquia, una "institució vertebradora"

Mentre que Ciutadans ha decidit abandonar la sala just abans de llegir la declaració institucional, el PP s'ha quedat, segons ha afirmat, per "donar veu a aquells que defensen la llei i l'estat de dret" i també "aquells catalans que se senten catalans i respecten les institucions de l'Estat". Segons ha lamentat Alberto Ferández Díaz, la declaració institucional és un "desprestigi a les institucions" i, en aquest sentit, ha denunciat que Ada Colau hi doni suport, mostrant un "clar menyspreu a la Corona, a la unitat d'Espanya i al prestigi de les institucions bàsiques del país". 

Fernández Díaz també ha volgut deixar molt clar que a Catalunya "ningú és perseguit per les seves idees, sinó pels seus actes contra la llei i la desobediència als tribunals", i ha manifestat que, "dins l'Espanya moderna d'avui, la monarquia és una institució vertebradora de l'ordre institucional". 
Arxivat a