Sense sorpreses i malgrat la mala maror entre els socis de Pedro Sánchez i la cruenta oposició de les dretes, l'amnistia continua fent les seves passes al Congrés dels Diputats. Aquest dimecres, en una jornada maratoniana que s'ha celebrat al Senat excepcionalment per obres a la cambra baixa, la llei que culminarà la desjudicialització del conflicte polític ha superat el debat a la totalitat.
D'aquesta manera, PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu i Podem han tombat les esmenes del PP i Vox, que han intervingut per defensar la proposta d'il·legalitzar els partits independentistes davant les crítiques de la majoria de la investidura. La portaveu popular Cuca Gamarra ha defensat la seva proposta de "dissoldre o suspendre" partits polítics a "instàncies d'un jutge" per "atemptar contra l'ordre constitucional", mentre la diputada de Vox, Pepa Millán, ha aplaudit aquesta iniciativa.
Des de les files d'ERC, Gabriel Rufián ha qualificat les esmenes dels dos partits conservadors de "teràpia de grup que munta la dreta i la ultradreta" i ha recriminat als populars que el redactat del text és "lamentable". El d'Esquerra ha utilitzat la ironia per recriminar al PP que es preocupi més per l'amnistia que pels pèl·lets que està contaminant el litoral del nord d'Espanya. El republicà ha lamentat, sobretot, que tant Vox com PP apuntin a la il·legalització dels partits independentistes: "És més perillós deixar sense representació política a centenars de milers de persones que fer una amnistia per un referèndum", ha sentenciat.
Junts per Catalunya ha acusat el PP i al partit d'ultradreta de "modificar el Codi Penal" presentant una esmena. Del text de Vox, Josep Maria Cervera, ha dit que "és tan infumable i allunyada del marc democràtic com el mateix partit". Cervera ha subratllat que l'amnistia vol ser "una esmena a l'extrema parcialitat i politització de les cúpules judicials" i ha insistit que la seva via és "la negociació política i no la submissió judicial".
Per part del PSOE, Artemi Rallo, ha remarcat que la llei és "oportuna, necessària, proporcional i idònia per salvar el conflicte de Catalunya". L'ha emmarcat per "satisfer l'interès general". El diputat ha clamat contra la petició d'il·legalitzar els partits independentistes. Sobre un futur veredicte del Tribunal Constitucional arran de l'amnistia, el socialista ha preguntat als populars si "acataran la Constitució o seguiran en rebel·lia?". "Haurien pactat l'amnistia amb Junts", ha retret Rallo al PP a qui els ha acusat de fer un "pols" amb l'extremadreta.
Des de Sumar, Enrique Fernando Santiago, ha comentat que les esmenes van "en contra el dret constitucional d'organització política" i que vulneren el dret a vot de milers d'espanyols. Santiago ha recordat que el PP és el "partit d'Europa amb més condemnes" per corrupció".
Calendari
I ara què? Un cop superat el debat a la totalitat s'activa la feina de la comissió de Justícia, que revisarà les possibles esmenes parcials que es presentin. ERC va anunciar en un inici que en plantejaria, si bé després va rebaixar les seves pretensions i va assegurar que només proposaria modificacions si estan consensuades amb el bloc progressista i sobiranista. Amb esmenes o no, la comissió de Justícia serà l'encarregada de redactar el dictamen que es votarà en aquesta mateixa comissió. Després, el ple del Congrés aprovarà definitivament el text, un moviment que es preveu entre finals de gener i començaments de febrer.
En aquest punt l'amnistia es traslladarà fins al Senat, amb majoria absoluta del PP, i on el partit d'Alberto Núñez Feijóo intentarà dilatar la norma tant com pugui: el màxim, segons la Constitució, són dos mesos. Tant si els populars introdueixen esmenes al text jurídic com si el tomben, aquest després tornarà al Congrés i el bloc progressista i sobiranista haurà d'aixecar el veto que se li hagi imposat al Senat. L'estimació és que sigui definitivament aprovada el mes d'abril. En aquest moment, continuarà un camí no menys tortuós, marcat especialment per les resistències dels jutges.