L'Audiència Nacional espanyola investigava tuitaires per fer piulades a favor de la xiulada

L'informe de la Guàrdia Civil cita tuits del reusenc Lluís Gibert, de David Fernández, de Pilar Rahola i de dos tarragonins més

Publicat el 19 de febrer de 2016 a les 20:33

Un home xiulant l'himne espanyol, en una imatge d'arxiu. Foto: Europa Press.


El jutge ha arxivat finalment la causa contra la xiulada a l'himne espanyol a la passada final de la Copa del Rei del passat 30 de maig al Camp Nou. El magistrat de l'Audiència Nacional espanyola, Fernando Andreu, no hi veu delicte malgrat que inicialment la Fiscalia sí que ho veia. En la interlocutòria es considera que els fets investigats «no són constitutius de cap infracció penal». Adjunt a la documentació que investigava la Fiscalia hi havia un document que recollia diferents piulades a Twitter de persones com el reusenc Lluís Gibert o els periodistes David Fernàndez i Pilar Rahola.

Andreu argumenta la decisió pel precedent de la xiulada a l'himne el 2009 a Mestalla, a València, també a la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athlètic. Aleshores, recorda, l'Audiència Nacional espanyola va arxivar les actuacions basant-se en un dictamen de la Fiscalia que demanava que no admetés a tràmit la querella que havia imposat la fundació Denaes.

L'AN investigava el reusenc Lluís Gibert per un tuit animant a xiular

Igualment, el magistrat de l'Audiència Nacional espanyola estava investigant en paral·lel, arran d'un informe de la Guàdia Civil, a diferents tuitaires per haver animat des de les xarxes socials a xiular a l'himne espanyol. Entre els investigats, segons ha pogut saber delCamp.cat, hi ha Lluís Gibert, candidat a l'alcaldia de Reus per deNouReus i col·laborador d'aquest mitjà. Segons l'informe de la Guàrdia Civil, de 15 de juny de 2015, el reusenc va piular «I bé que xiularem demà. Altra cosa no ho sé, però xiular sí» el passat 29 de maig, abans de la final de la Copa del Rei.
 

Imatge del document de la Guàrdia Civil que cita Lluís Gibert.


Aquestes investigacions també han quedat arxivades com el conjunt de la instrucció. Preguntat per delCamp.cat, Gibert s'ha pres amb humor la investigació de la Guàrdia Civil i la Fiscalia i ha assegurat «confessar-se culpable» i ha remarcat que «estic content, formo part dels polítics reusencs investigats per la Guàrdia Civil però no per corrupció sinò per defensar la llibertat d'expressió». 

En el document, la Guàrdia Civil també cita, a més de les convocatòries oficials de diferents entitats sobiranistes a la xiulada, tuits de periodistes com David Fernàndez —que va escriure «el poble que xiula mai mor»—, retuits de Pilar Rahola, imatges d'una furgoneta de Reagrupament o notícies de NacióDigital.cat. Entre els investigats també hi ha un veí de Tarragona que és «actor de PortAventura» —segons la Guàrdia Civil— i un veí de Coma-ruga que va assegurar que «no és un partit, és una manifestació independentista».

Els motius denunciats, no són constitutius «cap infracció penal»

Segons el magistrat, la similitud entre les dues xiulades fa que siguin «íntegrament aplicables» els raonaments que havien fet servir aleshores la sala penal i la Fiscalia de l'Audiència Nacional, i per tant conclou que cal «decretar l'arxiu de les actuacions en no ser els fets denunciats constitutius de cap infracció penal». El magistrat ha donat tres dies perquè les parts presentin recurs.

Els tuits que la Guàrdia Civil havia documentat per investigar: