"Aquest no és l'eventual resultat d'un referèndum", ha reflexionat el director del CEO, Jordi Argelaguet, que ha afegit que davant d'una votació d'aquest tipus caldria tenir en compte el context en el qual es celebra i sí té conseqüències jurídiques i polítiques. En tot cas, la situació d'empat s'arrossega des de fa ja dos anys. L'últim sondeig del novembre, quan les dades resolien que un 44,9% volia que Catalunya fos un estat independent, mentre que un 45,1% no. Tot i això, el percentatge de favorables a la independència baixava respecte el 47,7% registrat al mes de juliol. El 7% no sabia quin model d'Estat preferia mentre que el 2,9% no va contestar.
Argelaguet també ha explicat que es detecta que els favorables a la independència són menys reticents a expressar-ho a obertament mentre que és entre els partidaris del "no" on les xifres "oscil·len més" entre el vot contrari i la indefinició.
Les preferències en funció del partit votat
Si es desgranen les preferències de model d'Estat en funció dels votants de cada partit, els de Junts pel Sí i els de la CUP són els més favorables al sí a la independència amb un 89,5% i un 97,8% respectivament. Entre els partidaris de Catalunya Sí que es Pot, hi ha un 29,7% d'enquestats que asseguren que estan a favor de la independència, mentre que els contraris són majoria amb el 57,5%. També un 8% dels votants del PSC apostarien pel "sí" enfront del 89% que prefereixen seguir vinculats a Espanya. Per contra, els dos partits que apleguen més votants unionistes són Ciutadans (un 97,2%) i el PP (un 95,9%).
Un "nivell insuficient" d'autonomia
El CEO també apunta que un 65,6% dels enquestats consideren que, a hores d'ara, Catalunya té un "nivell insuficient" d'autonomia, mentre que un 4,4%, per contra, troba que s'ha anat massa enllà. La tendència majoritària es tradueix en el fet que la majoria aposta per un Estat independent (el 36,1%) o bé un Estat dins d'una Espanya federal (el 29,2%). Els partidaris que segueixi sent una comunitat autònoma dins de l'estat espanyol representen el 23,6% i aquells que consideren que Catalunya hauria de ser, simplement, una regió d'Espanya, es redueixen al 4,5%.
Una majoria que se sent d'esquerres
El enquestats pel CEO que es defineixen d'esquerres són majoria: un 42,3%. A aquests es sumen el 18,7% que es consideren de centre-esquerra. Només un 11,7% es situen com a centre i un 6,9% es consideren de centre-dreta.
Enquesta CEO desembre 2016 by naciodigital on Scribd