Les aliances a Madrid aplanen el terreny als pressupostos catalans

La investidura de Sánchez facilita la reedició del suport del PSC als comptes d'Aragonès, que preveu presentar-los abans que ho faci el nou govern espanyol; ERC no compta amb obtenir el vot de Junts, però s'hi reunirà la setmana vinent

Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament.
Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament. | Europa Press
25 de novembre del 2023
Actualitzat a les 20:45h
"Quan es fan acords com aquests, tan important és que surt en el pacte com tot allò que no s'escriu". La reflexió és d'un alt dirigent governamental que ha participat a la cuina de les negociacions entre ERC i el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez. En pactes de llarg abast com aquest s'acostuma a anar molt més enllà del que queda finalment consignat en paper, i en aquest cas no és una excepció. L'entesa a l'Estat entre republicans i socialistes té altres derivades que s'aniran teixint amb el pas de les setmanes, cap d'elles tan rellevant com l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023, a punt de sortir del forn.

Si bé membres de la direcció d'ERC consultats per Nació ja donen per feta una entesa amb el PSC -i els comuns- pactada de manera discreta entre Sánchez i Aragonès en el transcurs de la trucada que van mantenir el 31 d'octubre al vespre, el cert és que formalment la negociació encara continua en marxa. Ja hi ha hagut trobades entre els equips de les dues formacions, que es tenen preses les mides després de la negociació que va culminar amb l'acord per tirar endavant els comptes del 2023 amb la B-40, la modernització de l'aeroport del Prat i el Hard Rock com a principals elements de discussió. El Govern ja té pràcticament tancat el projecte de pressupostos, i es preveu que sigui presentat públicament en les properes setmanes.

El calendari, en aquest cas, adopta una especial rellevància. Sánchez, amb nou consell de ministres sota el braç i la necessitat de dotar d'estabilitat una legislatura que requerirà acords multilaterals amb actors diversos, aspira a tenir en vigor els seus comptes per al 2024 en el primer trimestre de l'any vinent. Això vol dir que, si ERC vol tenir avantatge tàctic, hauria de fer passar la negociació dels comptes catalans abans dels estatals. Les converses, en tot cas, no aniran deslligades, sinó que -com ha anat passant els últims anys, amb l'Ajuntament de Barcelona també dins de l'equació- tindran vasos comunicants. De tot el que es va pactar, el més complex d'anar complint és l'impuls al Hard Rocken plena emergència per la sequera.
 

Aragonès, Natàlia Mas i Laura Vilagrà, aquest dimarts. Foto: Govern


Pel que fa a la modernització del Prat, el Govern continua sense presentar una proposta pròpia, i en relació a la B-40 s'ha fet l'encomana de gestió però no existeix una visió unitària al govern espanyol sobre qui ha d'executar l'obra. Aquesta part del Quart Cinturó, de fet, va ser el gran escull en la negociació passada. El president Pere Aragonèsva accedir personalment a cedir davant del PSC en aquesta carpeta, però va deixar clar que no hi hauria més concessions. En aquell moment, ERC acabava de quedar-se sola al Govern -Junts en va marxar- i necessitava aprovar els comptes per no donar imatge d'encara més debilitat amb només 33 escons.

Si bé el més probable -en cas que no hi hagi un daltabaix a Madrid- és que es reediti l'aliança de l'any passat, l'executiu tornarà a intentar fer entrar Junts al ball. En aquest sentit, diverses fonts consultades assenyalen que a principis de la setmana vinent hi haurà una trobada entre el Govern i el partit de Carles Puigdemont. Es pot donar la circumstància -i, de fet, és el més probable que acabi passant- que Junts faci costat als pressupostos de Sánchez a Madrid però no als d'Aragonès. Quan es negociïn els comptes a Madrid encara estarà en tràmit l'amnistia -sense la qual el retorn de Puigdemont és encara més complex, tenint en compte la causa del Tsunami-, de manera que hi haurà poc marge per desmarcar-se a les primeres de canvi del PSOE.

En paral·lel als comptes, Aragonès ja ha encarregat a la consellera d'Economia, Natàlia Mas, una proposta de finançament singular per a Catalunya per tal de gestionar tots els impostos. Junts, en la primera reunió que mantindrà amb el PSOE en la seva particular taula de diàleg, insistirà en recaptar tots els impostos, però ja sap que els socialistes no s'hi avindran. El PSC, de fet, no es mourà d'una reforma global del model que no contingui "privilegis" per a la Generalitat. El ball de pressupostos tendirà a acabar amb un acord entre els qui els van fer possibles aquest 2023 -ERC, socialistes i comuns-, però no resoldrà la discrepància financera de fons.