Les àrees urbanes populars ja no voten socialista

La fundació del PSC també veu que se li ha escapat "vot prestat" cap a CiU i "vot protesta" a ICV

Publicat el 22 de novembre de 2011 a les 12:48
José Montilla fent un míting a l'entrada de la SEAT, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN.

El think tank oficial del PSC, la Fundació Rafael Campalans, intenta explicar-se els motius dels mals resultats que diumenge va aconseguir Carme Chacón, que per primer cop va fer que el PSC perdés unes eleccions espanyoles a Catalunya. Com ja va fer ahir Iceta, assegura que ja des del 2003 "el vot PSC mostrava una tendència al descens", sobretot a les eleccions municipals i al Parlament, però aquesta tendència baixista quedava tapada pels resultats a les eleccions espanyoles. "Ara bé, per sota dels resultats globals era possible percebre una erosió constant en les bases del vot socialista a Catalunya: les àrees urbanes populars de les grans ciutats", sentencia.

Tenint clar que "el resultat no es atribuïble a un sol factor", el think tank sí que identifica aquesta situació com un dels principals mals de la formació socialista, que era tapat pels resultats a les eleccions espanyoles, on el PSC era percebut pels catalans com el dic de contenció ideal contra el PP: "El PSC va atraure un vot no propi, majoritàriament proper a CiU, que va optar pels socialistes per tal d'aturar el triomf del PP. En aquest conjunt també cal comptar-hi votants propers a IC ("vot útil" d'esquerra) i fins i tot algun desenganyat d'ERC 2004."

Però el think tank sosté que la formació va ser incapaç de fidelitzar aquest vot. Per tant, "en aquesta convocatòria, davant la victòria cantada dels populars, el vot atret pel PSC sembla haver tornat a les seves antigues fidelitats o buscar-ne altres de noves", que tant podien ser CiU, ERC o ICV.

També reconeix que, ara, aquest paper de partit amb possibilitats de plantar cara en certa manera al PP, els votants l'han atribuït a CiU, mentre que ICV "sembla haver tret profit de la crisi i del desencant d'una part del vot a l'esquerra del PSC, que el 2008 va optar pels socialistes". En aquest sentit, el think tank socialista descarta una fuga de vots propis del PSC cap a ERC, més enllà dels prestats el 2004 i el 2008.