Les quatre escoles concertades obligades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a impartir almenys el 25% de les classes en castellà han reclamat a l'alt tribunal català poder-se personar en la causa, de la qual fins ara han estat exclosos. Els centres consideren que la decisió del TSJC els afecta directament i han de poder defensar-se. Per això, demanen la suspensió de l'execució de les mesures cautelars fins que se les hagi inclòs en el procés i hagin pogut exposar els seus arguments. Almenys tres de les cinc associacions de pares també han decidit fer-ho.
Dels cinc centres afectats, els quatre concertats van presentar dilluns quatre escrits idèntics demanant la personació. Es tracta de les Escolàpies Sant Josep de Sabadell, el Mare de Déu del Roser de les Adoratrius de Barcelona, l'Escola Pia de Sarrià, també de Barcelona, i el Sant Bonaventura, dels Franciscans de Vilanova i la Geltrú. L'altre centre és l'Institut Alba del Vallès, de Sant Fost de Campsentelles, que, en ser propietat de la Generalitat ja està personat en la causa.
El secretari general adjunt d'Escola Cristiana, que agrupa aquestes quatre escoles i altres concertades cristianes, Carles Armengol, ha explicat que l'escrit demana al TSJC que no s'adreci directament als directors dels centres, que són treballadors de l'escola, sinó als seus propietaris, que són els responsables últims de marcar el programa educatiu.
Armengol ha explicat que els serveis jurídics de la patronal han redactat els escrits i s'han posat a disposició de les associacions de mares i pares de cada centre per si també en volen presentar un. De moment dues AMPA han demanat que Escola Cristiana presenti divendres l'escrit en nom seu, una altra ho farà probablement i la quarta té més reticències.
L'AMPA de l'institut de Sant Fost també ha decidit presentar un recurs en un sentit similar, segons ha explicat a l'ACN el bufet Roca i Junyent, que porta l'assessorament jurídic de l'entitat. L'advocat Miquel Portals recorda que "qualsevol afectat per una sentència té el dret constitucional a ser escoltat". Portals ha assegurat que el 25% de castellà no apareix en cap llei i és un percentatge que s'ha inventat el TSJC.
Segons Escola Cristiana, aquests pares se senten agreujats perquè canviaran la llengua vehicular als seus fills sense haver-los consultat. A més, recorden que quan van matricular els seus fills van acceptar el projecte educatiu del centre, que inclou el programa lingüístic, i per tant és un contracte que no es pot canviar a la meitat de la seva vigència.
L'escrit de les escoles no entra en el fons de l'assumpte, sinó que se centra en aspectes formals, però Armengol alerta que veuen dificultats per executar la decisió judicial. Aquest pas jurídic ha estat comunicat al Departament d'Ensenyament.
Les escoles obligades a impartir classes en castellà volen personar-se en el cas
Els quatre centres concertats rebutgen la decisió del TSJC perquè no se'ls ha inclòs en el procés n'hi han pogut exposar els seus arguments
ARA A PORTADA
Publicat el 19 de febrer de 2014 a les 20:00
Et pot interessar
-
Política Pressió a Junts perquè se sumi al Pacte per la Llengua
-
Política ERC critica el «politiqueig» de Junts amb el Pacte Nacional per la Llengua
-
Política Feijóo avança el congrés del PP: serà al juliol
-
Política Puigdemont carrega contra el Govern per aplicar la «motoserra» a tots els propietaris d'habitatges
-
Política Illa situa com a prioritat que tothom pugui ser atès en català als centres sanitaris: «És un dret»
-
Política El Govern aprovarà dimarts que la Generalitat pugui tornar-se a endeutar amb la banca