Les Illes Balears tornen a l'Institut Ramon Llull amb el canvi de govern

La consellera Esperança Camps creu que "la llengua i la cultura" són "irrenunciables" per créixer com a poble | L'executiu de Bauzá va abandonar-lo el 2012 pel procés sobiranista

Publicat el 10 de juliol de 2015 a les 15:00

Seu de l'Institut Ramon Llull a Barcelona. Foto: IRL


El Govern de les Illes Balears, format pel PSIB-PSOE i els econacionalistes de MÉS, ha acordat aquest divendres tramitar el reingrés a l'Institut Ramon Lull (IRL). Es tracta d'una de les primeres mesures després del canvi polític que va culminar amb la investidura de la socialista Francina Armengol i reverteix la decisió de l'executiu liderat pel popular José Ramon Bauzá d'abandonar-lo el 2012.

El portaveu de l'executiu, Marc Pons, ha explicat que el Govern de les Illes "ha d'implicar-se des de la unitat amb els diferents governs amb territoris de parla catalana". Per Pons, tornar a l'Institut Ramon Llull és "el primer pas" per fer-ho.

Per la seva banda, la consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps, ha assenyalat que la "projecció exterior de la llengua i la cultura" són un "objectiu irrenunciable si volem créixer com a poble, més enllà dels límits que ens imposi la geografia".

El desembre de 2012 el llavors conseller d'Educació del PP, Rafael Bosch, va explicar que la sortida de les Illes de l'entitat es va prendre per raons econòmiques i també polítiques davant la possibilitat que Catalunya celebrés un referèndum d'autodeterminació. La Generalitat i les Illes van crear l'ens mitjançant un conveni el 5 d'abril de 2002. Es dóna la circumstància que no és la primera vegada que el govern balear marxa i, posteriorment, torna a l'organisme coincidint amb un canvi polític.

Qui forma part de l'Institut Ramon Llull?

L'Institut Ramon Llull és un organisme públic amb l'objectiu de promoure a l'exterior els estudis de llengua i cultura catalanes en l'àmbit acadèmic, la traducció de literatura i pensament escrits en català, i la producció cultural catalana.

Malgrat que l'institut com a tal és un consorci integrat per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, la fundació homònima inclou, a banda de l'institut, el Govern d'Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals –equivalent al govern de la Catalunya Nord-, l'Alguer i la denominada Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull.

Recentment, el director de la institució, Àlex Susana va mostrar el seu "optimisme" respecte la col·laboració que podien suposar els nous governs no només a les Illes sinó també al País Valencià, territori que mai ha format part de l'IRL. Al seu entendre, el nou panorama polític obria una "gran oportunitat" per fomentar la circulació de creadors dels territoris de parla catalana.