La proposta del president de la Generalitat, Artur Mas, de convocar pel 9-N una consulta “militant” -és a dir que qui voti es registri i organitzada amb voluntaris- ha estat el cop que ha trencat, suposadament, la porcellana fina de la unitat. Ara bé, l'oferta portava implícita un secret a veus que els partits sempre el pronunciaven amb la boca petita i la veu ben baixeta: les eleccions plebiscitàries. Que sempre hi eren, se sentien però que tothom amagava.
Mas les ha presentat en societat com si fos la cosa més natural del món i l'objectiu en si mateix de la legislatura més o menys per tothom més enllà de la consulta. De fet, aquesta fórmula ja la va avançar en el Debat de Política General, en el qual fins i tot va jugar amb el concepte avançar eleccions si anaven mal dades per celebrar la consulta. El parlar desacomplexadament de plebiscitàries els partits sobiranistes ja han reaccionat a una fórmula que desperta a les files més independentistes, com a l'ANC, que a les favorables a la consulta.
CDC defensa aquesta opció, amb llista unitària i un únic punt programàtic. Una oferta a la que ERC pararia l'orella si s'aclarís perquè servirien aquestes plebiscitàries. “Per fer què?”, ha preguntat socràticament i en veu alta el líder dels republicans, Oriol Junqueras, aquest dimarts al Parlament. Una resposta que quedava en suspens perquè quan Mas les ha brandat les ha definides amb “el resultat ja direm al món que és el que volem”.
De fet, els republicans remuguen d'una llista unitària, tot i que advoquen per unes eleccions que obrin un procés constituent am una declaració d'independència. Els de Junqueras no s'acaben d'empassar que els que no han volgut tensar la legalitat encara voldran fer menys com suposaria declarar un nou estat independent. ERC en la ponència política de la seva darrera conferència nacional ja va dedicar un ampli apartat a aquest casque el recomanaven com un substitut del referèndum “imperfecte!.
ICV-EUiA ja ha deixat clar que aquesta partida no hi juga. I Unió s'ha afegit a la tesi dels ecosocialistes que donen per bona i avalen la consulta militant que prepara Mas pel 9-N. Ramon Espadaler, número dos, d'UDC ha arribat a titllar de línia vermella la DUI i s'ha allunyat com de la pesta de les plebiscitàries.
Per la seva banda, la CUP ha mostrat el seu rebuig donant per fet que no hi haurà llista conjunta perquè no hi ha un projecte de país conjunt. "Els partits que vam pactar el 9-N no donarien suport a una DUI, ni anirien juntes ni portarien un punt comú”, ha recordat Quim Arrufat. “Només ERC i la CIP porten aquesta possibilitat als seus programes electorals”, ha explicat el diputat cupaire.
Les plebiscitàries surten de l'armari
La proposta del president de la Generalitat serveix sobretot per escatir el posicionament polític cap a l'Estat independent
Ara a portada
Publicat el 14 d’octubre de 2014 a les 22:30
Et pot interessar
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada