Les subvencions de la UE als braus, al punt de mira d'ERC

Publicat el 12 de febrer de 2013 a les 10:55
Serafín Marín, el torero català que va protestar guarnit així contra la prohibició dels toros a Catalunya. Foto: Arxiu ND. 

"Un ciutadà suec o alemany sap que part dels seus impostos, que teòricament van a un fons per crear una millor Europa, en realitat acaben en una plaça de toros?" Aquesta és la pregunta que es fa el grup parlamentari d'ERC-Catalunya Sí a Madrid, just el dia que el Congrés espanyol debatrà l'admissió a tràmit de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per declarar les curses de braus com a Bé d'Interès Cultural, que propiciarà que se'n puguin tornar a celebrar a Catalunya. En aquest context, els republicans han elaborat un informe (pdf) sobre les subvencions que rep la tauromàquia, de fins a 700 milions d'euros, 130 dels quals provinents de la Unió Europea.

L'informe, del qual ja se'n fa ressò el Financial Times, detalla com la tauromàquia "està fortament subvencionada", i ressalta com, sense aquestes ajudes, "aquesta activitat recreativa probablement s'ensorraria econòmicament i desapareixeria". La cria de toros de lídia ja no és un negoci, segons els propis ramaders i acadèmics, ressalta l'estudi, que creu que "si les curses de braus són abandonades al mercat, van a la fallida, i tant detractors com defensors coincideixen que sense subvencions aquest és un negoci que no té futur".

Tenint clar aquest paràmetre, ERC passa a assenyalar el punt d'Aquil·les de l'anomenada "festa nacional": els 130 milions d'euros que la tauromàquia rep d'Europa, "bàsicament a través dels programes de la política agrícola comuna". És a dir, la UE dóna ajudes per a fomentar la ramaderia espanyola. I, entre aquests ramaders, hi consten els ramaders i criadors de toros de lídia.

D'altra banda, els republicans també critiquen les ajudes de les diverses administracions públiques espanyoles -ja siguin diversos ministeris, autonomies, ajuntaments o fins i tot RTVE- a les curses de braus, que superen els 570 milions d'euros anuals.

Informe d'ERC-CatSí sobre les ajudes espanyoles i europees que reben els toros (pdf).



L'últim toro mort a Catalunya, el 2011. El torero fou Serafín Marín. Foto: NacióDigital.cat.