Fins i tot, el ministre ha estat contundent en negar que la immunitat com a europarlamentari li permeti tornar a l'Estat sense por a ser detingut. Segons ha asseverat, l'expresident és un "fugit" que ha de ser jutjat i ha avisat: "Si Puigdemont ve a Espanya, serà detingut". A diferència dels presos alliberats, ha considerat que en el dirigent de Junts no s'albira voluntat de diàleg i convivència.
Pel que fa a la reforma del codi penal per rebaixar les penes del delicte de sedició, tot i negar que aquesta estigui congelada, ha apuntat que tot just es troba "en estudi". Per ara, s'ha justificat, no compta amb les majories necessàries per tirar-la endavant i això en dificultaria la tramitació. Tampoc no ha descartat que, a partir d'aquesta reforma, es torni a introduir al codi penal la convocatòria de referèndums il·legals, com va prometre el PSOE en campanya, però ha admès que "tot alhora no es pot fer" precisament perquè cal suports parlamentaris.
[noticia]221297[/noticia]
[h3]Campanya europea contra els indults[/h3]
El president del PP, Pablo Casado, ha viatjat a Brussel·les per explicar als seus socis del Partit Popular Europeu (PPE) el rebuig als indults i l'exigència de convocar eleccions a Espanya. "El problema a Espanya respecte l'independentisme és també un problema europeu. Si es dona carta blanca a l'independentisme a Espanya, serà un problema per a Itàlia, Romania o per a França perquè l'Europa de les regions es l'Europa dels estats units i la integritat territorial és la base de tota la legislació internacional, no només a Europa sinó també a les Nacions Unides", ha asseverat.
El dirigent popular ha assistit a la reunió del PPE prèvia al Consell Europeu, on s'ha trobat amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Casado ha insistit que defensaria davant dels seus companys "la independència del Tribunal Suprem en les seves resolucions", així com "l'estat de dret i la Constitució", però retreu a Sánchez que aprovi indults per garantir-se la majoria parlamentària.

Pablo Casado amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest dijous.
[h3]El PP presentarà un recurs i Casado, un altre[/h3]
També ha parlat a Telecinco el secretari general del PP, Teodoro García Egea, qui ha afirmat que els populars se senten "legitimats" per recórrer els indults, ja que va ser el govern de Mariano Rajoy qui va actuar per tancar els presos. Ha argumentat igualment que Casado recorrerà també a "nivell personal" perquè, segons afirma, va ser assenyalat pels Comitès de Defensa de la Terra.
"La Fiscalia va ser la que va actuar contra els independentistes i, gràcies a aquesta actuació del govern aquests senyors van anar a la presó. Per tant, el PP sí que era part del procés a través del govern de Mariano Rajoy i de les mesures que es van prendre en el seu moment com el 155", ha afirmat García Egea.
[h3]Vox i Cs presenten els seus recursos[/h3]
Tant Vox com Cs han presentat ja aquest dijous des del Suprem els respectius recursos contra els indults. El partit de Santiago Abascal ha explicat que ha demanat mesures cautelars i ha confiat que la petició tingui recorregut perquè va ser part del procés penal com a acusació. El líder d'extrema dreta ha afirmat que els indults són una "punyalada per l'esquena als espanyols", als "jutges valents" que els van condemnar i a Felip VI.
En el cas de Cs, han interposat tres recursos a títol personal la seva presidenta, Inés Arrimadas, i altres dos dirigents, José María Espejo-Saavedra i Carlos Carrizosa. Ho justifiquen perquè estaven "a primera línia" quan el Parlament "a través de procediments il·legals va tramitar les lleis de transitorietat i del referèndum". El portaveu del partit, Edmundo Bal, ha avançat que demanaran com a mesura cautelar el retorna a la presó dels nou alliberats.
[h3]Els bisbes espanyols beneeixen els indults[/h3]
La dreta estatal no compta amb el suport dels bisbes en aquesta matèria. El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello, ha afirmat que, com els bisbes catalans, els espanyols estan "pel diàleg". Malgrat admetre diversitat d'opinions dins l'Església, ha avalat el posicionament de la Conferència Episcopal Tarraconense, la qual beneïa els indults.
En tot cas, Argüello ha deixat clar que aquest diàleg i "retrobament" ha de tenir lloc des del "respecte a l'ordenament jurídic" i en el marc de la Constitució. La Comissió Permanent de la CEE ha debatut durant una hora i mitja sobre els indults, i el seu portaveu ha avisat que "les actituds inamovibles no ajuden a construït harmònicament la societat".
Davant d'aquest posicionament, el PP ha preferit no opinar, malgrat que amb l'Església acostuma a coincidir en molts aspectes. Els populars, de fet, ja han patit distanciament amb altres sectors com els empresarials, els quals també avalen els indults. Fonts del sector més religiós i contrari a l'avortament del PP, però, han admès a Europa Press la sorpresa per la presa de partit dels bisbes, sobretot perquè en altres qüestions eviten mullar-se al·legant que són "temes polítics", i assumeixen que serà usat en contra del partit. Tot i això, no preveuen moure's del rebuig frontal a la mesura.