L'Estat retalla en cinc anys un 23% la plantilla d'Inspecció de Treball del Govern

La reducció de personal a fora de Catalunya ha estat només de l'1,9% i la Generalitat ha creat i pressupostat 30 places però el ministeri de Treball no les dota d'efectius

Càrnies en lluita, que reclama condicions dignes en el sector, informant als treballadors a la sortida de la indústria.
Càrnies en lluita, que reclama condicions dignes en el sector, informant als treballadors a la sortida de la indústria. | José M. Guitiérrez
22 de setembre de 2018, 12:22
Actualitzat: 24 de setembre, 20:55h
La Inspecció de Treball està clarament infradotada a Catalunya. Vuit anys després del traspàs d'aquest servei a la Generalitat, tan sols el conformen 87 inspectors i 35 subinspectors. De fet, l'executiu té ara mateix 30 places pressupostades que estan vacants perquè l'Estat no hi destina prou personal, segons fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

I és que el traspàs del servei del 2010 feia referència a la seva gestió, però la capacitat per convocar oposicions per a inspectors i subinspectors se la reserva l'Estat, que igualment els reparteix atenent també a les preferències d'aquells que les superen. I el resultat d'això és que, des del 2011 -any següent al traspàs- fins al 2016, s'ha passat d'una plantilla de 159 persones a la Inspecció de Treball catalana a una de 123, segons les dades del Ministeri de Treball. La reducció, per tant, ha estat del 22,6% i, a hores d'ara, encara s'ha perdut un treballador més, segons confirma la conselleria.

En canvi, pel que fa a la plantilla de la inspecció de la seguretat social a Catalunya, que segueix gestionant l'Estat, pràcticament no ha variat en aquests cinc anys, caient tan sols dels 125 treballadors a 123, un 1,6% menys. La reducció, per tant, ha estat clarament inferior, tot i que aquests dos cossos treballen braç a braç en el Consorci de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Catalunya. A la resta de l'Estat, les plantilles d'aquests serveis també s'han reduït, entre 2011 i 2016, però molt menys, tan sols un 1,9%, de 1.581 a 1.551 treballadors.
 
EVOLUCIÓ DE LA PLANTILLA D'INSPECTORS I SUBINSPECTORS DE TREBALL A CATALUNYA

 
Tot plegat provoca que, el 2016 (últim any amb dades del ministeri), tan sols un 13,7% dels treballadors de la inspecció de treball i seguretat social estiguessin destinats a Catalunya, malgrat que aquí hi havia un 17,3% dels assalariats. Un dels motius de la manca d'inspectors i subsinspectors a les ordres de la Generalitat és que, en el moment de negociar-se el traspàs, no es va pactar que les incorporacions que en fes l'Estat fossin netes. Això implicava que, si el Govern reclamava al ministeri cobrir 10 places i, en el temps en què aquest convocava les oposicions, les resolia i els distribuïa, n'hi havia 11 que es jubilaven o es traslladaven, la plantilla catalana en realitat es reduïa en un membre. Segons expliquen des del departament, però, això s'ha resolt ara i, a partir de la propera promoció, els guanys haurien de ser nets.

Des de la conselleria de Treball i Afers Socials, expliquen també que la manca d'efectius es deu a la poca tradició opositora al país -que també ha fet que costés dotar de recursos humans altres organismes, com l'Agència Tributària de Catalunya- i a l'especial voluntat de la Generalitat de reforçar aquesta àrea, creant places més ràpid. Tot i això, si es cobrissin les 30 ja pressupostades, la plantilla seguiria sent inferior a la del 2011 i 2012, quan vorejava els 160.

Noves realitats per inspeccionar

Sigui com sigui, la Generalitat justifica la necessitat urgent d'incorporar nous efectius perquè, a més de les patologies endèmiques del mercat laboral que requereixen d'inspecció, per garantir que com a mínim es compleix la normativa de treball, cal fer front a noves realitats. Alguns exemples d'això són la proliferació de falsos autònoms que requeririen una relació contractual, falses cooperatives com en el cas de les càrnies, l'abús de la temporalitat irregular a través del treball parcial, o l'economia col·laborativa en forma de plataformes que, com repartidores com Glovo o Just Eat, també requeririen sovint de contractes formalitzats.
 
PLANTILLA ACTUAL D'INSPECTORS I SUBINSPECTORS DE TREBALL (IT) I DE LA SEGURETAT SOCIAL (SS), A CATALUNYA

 
Arxivat a