
Marcelino Martín-Blas Foto: Twitter @Parlament_cat
Algú va afegir "sal i pebre" a l'informe apòcrif contra l'expresident Artur Mas que va publicar El Mundo en plena campanya de les eleccions al Parlament del 2012. Així ho ha assegurat l'excomissari Marcelino Martín-Blas durant la seva compareixença a la comissió d'investigació sobre l'"operació Catalunya" al Parlament. Resulta paradoxal que l'expolicia hagi negat l'existència d'una "operació Catalunya" però, al mateix temps, hagi reconegut que aquell informe en el qual s'apuntava que Mas i l'expresident Jordi Pujol tenien presumptes comptes a Suïssa va ser modificat de forma "matussera".
Qui ho va fer? Martín-Blas assegura que no ho sap malgrat que va destinar els seus subordinats a investigar-ho durant tres o quatre mesos. Si ho hagués sabut, ha subratllat, l'hagués "detingut". Malgrat la revelació, s'ha negat a acceptar que la policia cometi accions "il·legals". De fet, Martín-Blas ha estat contundent negant que s'hagin utilitzat les clavegueres de l'Estat contra el procés sobiranista. "No va existir l'"operació Catalunya", ha sentenciat.
Almenys assegura que no va existir mentre ell va ser cap d'afers interns de la policia nacional entre el 23 de febrer del 2012 i el 27 de març del 2015. Amb tot, ha destacat que a partir de la detenció del pequeño Nicolás el 14 d'octubre del 2014 -una investigació, assegura, plena d'"irregularitats" ordenada per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría- es va produir una "ruptura total" amb els seus superiors. Al seu judici, l'anomenada "operació Catalunya" és un "concepte periodístic" sota el qual s'han agrupat notícies de premsa i que, en el seu cas, és a partir de la seva investigació al jove que es presentava com a agent del CNI que excompanys i periodistes l'acusen de formar part d'aquesta operació.
Utilització de fons reservats per pagar informadors
El discurs de Martín-Blas negant actuacions "il·legals" per part de la policia nacional contrasta també amb el fet que hagi reconegut que s'han utilitzat diners dels fons reservats per pagar informadors com els exdetectius de Método 3 Antonio Tamarit i Julián Peribáñez. Arran de l'escàndol de la gravació de la Camarga, ha explicat l'excomissari, es sospitava que policies havien filtrat informes de la UDEF a Método 3 i que alguns d'ells havien estat publicats a diaris com La Razón. Preguntat per de quin tipus d'informes es tractava, ha assegurat que la majoria eren sobre la trama Gürtel i no sobre la gravació de la conversa entre l'exlíder del PP de Catalunya Alícia Sánchez-Camacho i María Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola. A Tamarit i Peribáñez, ha assegurat, se'ls va pagar l'AVE fins a Madrid, l'estada en hotel i la manutenció. Tot, sense factures.
L'excomissari nega totes les acusacions
En plena guerra de comissaris també a través d'aparicions públiques, d'ell s'ha dit que és un dels homes de l'"operació Catalunya", un dels components del "pinyol" policial que buscava fer mèrits per escalar posicions dins de la direcció del cos juntament amb l'excomissari José Manuel Villarejo i l'exdirector adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino. Aquest dimarts, però, ho ha negat rotundament al Parlament. "Només he estat un policia. Res més", ha assegurat durant la seva intervenció a la comissió que investiga les presumptes maniobres del govern espanyol i la policia per destapar suposats casos de corrupció vinculats a polítics independentistes. Ni el PP ni el PSC han estat presents durant la compareixença del comissari jubilat.
La seva versió a l'hora de negar l'"operació Catalunya" topa amb la de Villarejo, que sí en va reconèixer la seva existència i va acusar Martín-Blas de participar-hi. L'excomissari manté un enfrontament personal amb Villarejo des que una de les seves investigacions va esquitxar un fill del polèmic agent.
Les suposades ordres d'Inda de "matar" Martín-Blas
L'excomissari ha negat totes les acusacions que recauen sobre ell, com ara que va visitar els fiscals anticorrupció Emilio Sánchez Ulled i Fernando Bermejo per proposar-los que seguissin la investigació del cas Palau a partir del rastre de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar -trobada que va indignar els fiscals- o que fes una visita a l'exconseller delegat del banc andorrà BPA, Joan Pau Miquel, per descobrir draps bruts dels Pujol. Miquel es va acabar querellant contra ell per amenaces i coaccions. En defensa seva, però, Martín-Blas ha assegurat que tornaria a fer la visita als fiscals perquè creu que ho havia de fer, però nega haver estat mai a Andorra per "amenaçar ningú". També ha negat que ell fos qui va gravar les converses de l'exministre Jorge Fernández Díaz amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso.
Sobre les declaracions del periodista Ernesto Ekaizer, que durant la seva intervenció a la comissió va denunciar que hi havia una "dinàmica de l'Estat basada en una política criminal" en la qual va involucrar Martín-Blas, l'excomissari les ha titllat de "manifesta fal·làcia intencionada". De fet, ha anunciat que està en tràmits de presentar una querella contra el periodista. També ha negat tenir qualsevol vinculació amb el PP i ha revelat que el director d'Okdiario, Eduardo Inda, ordenava als seus periodistes que s'havia de "matar a Martín-Blas".
L'absència reiterada de Rajoy y Sáenz de Santamaría
Aquest dimarts havien estat citats a comparèixer per segona vegada el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria. Els dos dirigents han comunicat al Parlament que no tenen l'obligació de comparèixer, motiu pel qual els grups parlamentaris de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot estudiaran mesures legals un cop es tanqui la comissió d'investigació.