L'extra de Nadal dels funcionaris, sencera entre demà i demà passat

El conseller d'Economia certifica que el 20% de la paga extraordinària dels funcionaris que restava pendent es cobrarà abans de final d'any

Publicat el 28 de desembre de 2011 a les 16:04
Mas-Colell, aquest tarda al Palau de la Generalitat. Foto: QS/ND

Ja ho va insinuar aquest dimarts el portaveu del Govern, Francesc Homs, i a primera hora d'aquesta tarda, ho ha confirmat el conseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell. Els 230.000 treballadors públics que avui han cobrat el 80% de la paga extraordinària de Nadal cobraran el 20% restant entre demà i demà passat, uns 70 milions d'euros.

Així, el Govern ha pogut signar un crèdit pont amb una entitat financera per poder afrontar el pagament de l'extra de Nadal manera íntegra abans d'acabar l'any, i evitar d'aquesta manera posposar-lo al 2012 com va apuntar el mateix conseller el passat 15 de desembre. D'aquesta manera, l'extraordinària de Nadal que els funcionaris havien de cobrar el passat 21 de desembre la cobraran amb una setmana de retard, però, això sí, abans d'acabar l'any.

Si bé, el Conseller no ha volgut detallar la quantitat del deute, ni les condicions del crèdit -només que el tipus d'interés era a tocar del 6%-, sí que ha emfatitzat que la injecció de liquiditat per part del Banc Central Europeu ha estat determinant per poder aconseguir els diners i poder fer efectiu el pagament abans de rebre els 759 milions d'euros de la Disposició Addicional Tercera que l'administració general de l'Estat encara no ha pagat. En qualsevol cas, Mas-Colell ja ha advertit que la Generalitat imputarà aquest deute a l'Estat central i no al comptes de l'administració catalana. En qualsevol cas, la Generalitat espera que l'Estat central actuï com avalador del prèstec.

En aquest sentit, Mas-Colell ha advertit que la nova situació del mercat financer ha servit per "fer bellugar la situació uns centímetres però falten metres" i amb aquesta premissa el conseller ha assegurat que procuraran que l'impagament de les nòmines no es torni a produir.