El que podria semblar, però, un punt de trobada en la diagnosi al qual estan arribant els partits després de tres anys de lectures discrepants de la tardor del 2017, obre, però, un nou episodi d'inconcrecions i interpretacions dispars: superar la meitat de vots què canviarà? Per fer exactament què? Quin ha de ser el següent pas si s'assoleix la fita? Com reaccionarà l'Estat? I, també, què passa si no se supera aquest 50% que s'està donant quasi per garantit dins del moviment?
Després que durant el congrés fundacional de Junts aquest cap de setmana Carles Puigdemont situés que cal superar aquesta barrera per poder impulsar la seva estratègia de "confrontació", ERC s'ha afanyat aquest dilluns a reivindicar que aquesta és, precisament, l'aposta que defensen des de la revisió que van fer l'any 2018 sobre els fets d'octubre. Els republicans han assenyalat que s'han sentit "molt sols" i menystinguts a l'hora de promoure el clam per muscular més el moviment per no tornar a ensopegar amb els obstacles passats. La conclusió que sostenen és que fa tres anys l'independentisme no comptava amb prou força per suportar la reacció de l'Estat i que, per tant, ha de continuar guanyant "legitimitat".
En això ha insistit la cúpula del partit i Oriol Junqueras tant en el darrer congrés del desembre de l'any passat com en el llibre escrit amb Marta Rovira. Fins ara, la lectura de l'òrbita de Puigdemont és que tot és més una qüestió de determinació i de voluntat que de força, ja que l'independentisme ha aconseguit sostenir les majories al Parlament fins i tot en les situacions més adverses. Però dins del plantejament que ha fet Junts dels pròxims comicis com a un plebiscit del mandat de l'1-O, l'expresident ha situat la fita del 50% com a requisit.
[noticia]209627[/noticia]
Des d'ERC ho interpreten com una assumpció del que fins ara s'ha negat des d'un sector de l'independentisme: que cal "eixamplar" la base. Però les discrepàncies tant de diagnosi com d'estratègia refloten quan s'aborda què ha de passar després si, efectivament, a les eleccions l'independentisme supera el 50% dels vots. Segons algunes enquestes, és un escenari plausible, també a causa d'un possible descens de la participació justificada per la desmobilització dels partits unionistes.