L'independentisme frustra el salt d'Iceta al Senat

El líder del PSC arriba al ple de designació com a senador només amb els vots insuficients dels 17 diputats socialistes i els vuit dels comuns

Miquel Iceta, en una sessió al Parlament
Miquel Iceta, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
15 de maig de 2019, 21:13
Actualitzat: 16 de maig, 9:57h
"D'anada o de tornada, els traginers fan trobada", deia aquest dimecres al migdia, amb resignació, un dirigent socialista. Era una manera d'afirmar que el veto d'ERC a la designació de Miquel Iceta com a senador autonòmic tindrà efecte bumerang sobre els republicans quan en el futur necessitin el suport dels socialistes. Si res canvia a darrera hora, el líder del PSC veurà aquest dijous com el Parlament frustra el salt a la presidència del Senat que Pedro Sánchez havia reservat per a ell. 

Tant ERC com Junts per Catalunya (JxCat) han oficialitzat el vot en contra -la formació de Carles Puigdemont ha argumentat aquest dimecres la seva negativa per "respecte democràtic"-, i també s'hi oposaran els quatre diputats de la CUP.Ciutadans ha verbalitzat que aposta per l'abstenció, amb la qual cosa, Iceta arriba al ple només amb el suport dels 17 diputats del PSC i els vuit dels comuns. La designació del líder del PSC, que es votarà aquest dijous a primera hora del matí de forma electrònica i secreta, serà frustrada si es compleixen tots els pronòstics.

Els socialistes han fen un darrer intent perquè la votació fos en papereta i urna, mètode que només permet votar el candidat o en blanc, però no en contra, motiu pel qual ha estat tombat per la mesa del Parlament, que ha al·legat que des de l'any 2010 les votacions es fan de forma electrònica i que seria "poc democràtic" no poder votar en contra.

Pedro Sánchez pren nota de l'acció d'ERC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha pres nota especialment de l'actitud dels republicans d'impedir el seu pla perquè un català amb aspiracions federalistes piloti la cambra alta. "No estan vetant Miquel Iceta, estan vetant la convivència, el diàleg, la concòrdia", ha advertit. Entre les files dels socialistes catalans es lamenta una decisió que consideren que marcarà un abans i un després en la relació parlamentària, i que atribueixen a la pugna entre JxCat i ERC. "Va passar el mateix amb l'esmena a la totalitat dels pressupostos", argumenten. 


Per contra, el partit d'Oriol Junqueras argumenta que el veto és "inevitable" tant per les formes com pel fons. En el seu memorial de greuges recullen que els socialistes van donar per fet a través de la premsa que Iceta seria president del Senat sense una negociació prèvia, que el líder del PSC ha seguit avalant l'aplicació del 155, assenyalen que el PSOE està darrere de la prohibició a Junqueras a participar en debats i, de portes endins, lamenten també haver estat menystinguts per Sánchez quan van guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya amb 15 diputats. 

Socialistes i ERC inauguren la legislatura amb mal peu

Si bé Iceta ha expressat públicament el seu enuig titllant d'"aberració democràtica" que s'acabi vetant el seu salt al Senat, el president parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha replicat que el que és una "aberració democràtica" és que hi hagi presos polítics. Si bé el líder del PSC ha demanat que es mantingui la "cortesia" parlamentària, els republicans han respost que poca "cortesia" hi va haver per part del PSC amb l'aplicació del 155 o amb els familiars dels presos. La judicialització del conflicte i la campanya electoral han fet estralls en la relació entre socialistes i republicans, que no comencen la legislatura amb bon peu. Al seu torn, JxCat ha exigit als socialistes que no "menystinguin" la cambra catalana


Tot plegat, en un mandat en el qual els independentistes esperen que el govern de Sánchez reprengui el diàleg amb la Generalitat per intentar avançar en la desjudicialització i la resolució del conflicte. Des del PSOE no preveuen fer efectiva aquesta taula fins que unes noves eleccions catalanes aclareixin qui porta les regnes dins de l'independentisme, un avançament electoral que creuen que pot arribar a partir de la sentència del Tribunal Suprem.

Mentre aquest moment no arriba, diputats del Parlament de tots els colors miren amb escepticisme com continuarà la legislatura catalana després dels episodis electorals. "Si ens hi fixem, només queda un president de grup dels que van iniciar la legislatura: Carles Riera, de la CUP", assenyala una veterana parlamentària. Uns perquè que estan empresonats o a l'exili, d'altres perquè han marxat -a una altra institució o a casa- i han estat substituïts. Colpejat per l'excepcionalitat, el Parlament serà aquest dijous l'epicentre de l'equador de la campanya. 
 
Arxivat a