D'aquesta manera, s'activa el compte enrere capa l judici, amb una nova accelerada que també tomba els recursos que alguns dels dirigents polítics -com Puigdemont- van interposar, tot i que les seves defenses encara tenen temps per presentar un recurs a la sala d'apel·lacions del Suprem. Quan aquesta resolgui, s'hauran de confirmar els processaments i el Suprem podrà suspendre els diputats al Parlament que estan en presó preventiva.
El compte enrere per a la suspensió de càrrecs
La confirmació de Llarena, doncs, accelera els terminis per a la suspensió de càrrecs dels processats. A partir d’ara, els encausats tenen cinc dies per presentar un recurs, que podria trigar un mes en resoldre’ls. Andreu Van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras i de Raül Romeva, va assegurar en una entrevista a NacióDigital que era “impossible” a nivell de terminis que les suspensions de càrrec es produïssin abans del 22 de maig, amb la qual cosa les suspensions podrien arribar a principis de juny.
La suspensió afectaria aquelles persones investigades que passen a ser processades, quan hi ha indicis fonamentals que tenen relació amb els fets investigats, i així ho fa constar el jutge en una interlocutòria de processament, com la que ara Llarena trasllada. A més, aquestes persones han d'ostentar un càrrec públic i, haurien d'estar en presó preventiva, segons l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, tot i que sobre aquest últim aspecte hi ha opinions discordants.
Possibilitat de rebaixar el delicte
En la seva interlocutòria, Llarena referma el delicte de rebel·lió, tot i que obre la porta -sota supòsit- a rebaixar-lo a sedició o a conspiració per a la rebel·lió, si la sala d'apel·lacions així ho considera. En "cas hipotètic que no s'acreditessin aquests delictes" -de rebel·lió-, avisa, la causa no s'hauria d'arxivar, sinó que els processats podrien ser jutjats per aquests altres dos supòsits.
Processament comunicat
A bona part dels acusats, Llarena els va comunicar personalment el processament. Va ser en diverses declaracions indagatòries que van començar amb els dirigents polítics empresonats com Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras, i que han continuat aquesta setmana amb els exmembres de la mesa del Parlament i diputats investigats en la causa, com la cupaire Mireia Boya.
El jutge ja va informar del processament per un delictes de rebel·lió a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Turull, Marta Rovira, Joaquim Forn, Raül Romeva, Clara Ponsatí, Josep Rull, Toni Comín, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez. A Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Serret, per altra banda, els imputa els delictes de malversació de diners públics i desobediència.
En el cas de Puigdemont, Junqueras i els set consellers processats per rebel·lió, Llarena hi suma els delictes de malversació. Als exmembres de la mesa del Parlament durant l'etapa de Forcadell els processa, a més, per un delicte de desobediència. Entre ells hi ha Lluis María Corominas (PDECat), Lluis Guinó (PDECat), Anna Simó (ERC), Ramona Barrufet (PDECat), i Joan Josep Nuet (Catalunya en Comú). Per desobediència també estan acusades Mireia Boya, expresidenta del grup parlamentari de la CUP, i a Anna Gabriel, exportaveu dels anticapitalistes i que està exiliada a Ginebra.
Resposta a Montoro
En la interlocutòria de 85 pàgines, el magistrat també informa sobre els documents que va demanar al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sobre el possible delicte de malversació, i diu que aquestes proves reafirmen el fet delictiu.
Interlocutòria del Suprem sobre els processaments by naciodigital on Scribd