Llarena confirma que no amnistia Puigdemont

El magistrat del Suprem manté el criteri i insisteix que no es pot perdonar la malversació de l'1-O perquè hi va haver "benefici personal"

Carles Puigdemont, en l'acte a l'Arc de Triomf
Carles Puigdemont, en l'acte a l'Arc de Triomf | Miquel Homs
10 de setembre de 2024, 11:24
Actualitzat: 12:07h

Cap canvi. El jutge Pablo Llarena ha confirmat la decisió d'abans de l'estiu: no amnistia Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig pel delicte de malversació. D'aquesta manera, l'instructor de la causa del procés resol els recursos que va posar la defensa de l'expresident, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat abans de les vacances. Puigdemont, doncs, continuarà sense poder tornar a Catalunya sense risc de ser detingut. Ara, hi ha marge per interposar un altre recurs que haurà de resoldre el Suprem, abans de poder arribar al Tribunal Constitucional (TC).

En una interlocutòria de 21 pàgines, Llarena referma el criteri sobre la llei d'amnistia i com hi encaixa el delicte de malversació. L'instructor insisteix que aquest delicte no es pot perdonar perquè, tal com està redactada la llei, l'actuació de Puigdemont, Comín i Puig no pot quedar arxivada. Segons Llarena, en l'1-O hi va haver "propòsit d'obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial" i, per tant, és un tipus de malversació que no té cabuda dins de la llei. És el mateix criteri que va seguir la sala penal en el cas d'Oriol Junqueras i els presos polítics.

El jutge esmena el Congrés. Li recorda que si hagués dit a la llei que s'amnistien tots els tipus de malversació o bé hagués limitat l'exclusió a l'enriquiment literal -és a dir, a l'augment de la riquesa-, aleshores sí que s'hauria pogut amnistiar l'1-O. Però tal com està redactada la llei que van pactar el PSOE, ERC i Junts, diu Llarena, la malversació no es pot arxivar. D'aquesta manera, desafia tant la voluntat del legislador, com l'esperit de la llei a través d'una interpretació rocambolesca per driblar la norma i mantenir la pressió sobre Puigdemont.

La interlocutòria remarca que no s'ha vulnerat ni el principi de legalitat ni tampoc el principi de previsibilitat. Llarena diu que no és ell qui ha interpretat la llei de manera contrària al legislador, sinó que és el Congrés qui ofereix, en l'articulat, una interpretació del que s'entén com a "enriquiment" que permet concloure que sí que hi va haver "propòsit d'enriquiment". Alhora, tampoc es vulnera la previsibilitat en l'aplicació de la llei, perquè segons Llarena això no vol dir en cap cas que les lleis s'hagin d'aplicar com vol la persona afectada, en aquest cas Puigdemont o els dirigents independentistes.

L'expresident ha reaccionat a través de Twitter i ha lamentat que s'ha assabentat per la premsa de la decisió de Llarena, coincidint amb el dia que la justícia espanyola ha decidit arxivar l'únic cas de tortures del franquisme que encara s'investigava.