🔊 Lluís Prenafeta, a #SuplementCatRàdio: "Poso les mans al foc pel president Pujol. Pel fill gran només un dit"https://t.co/N55tLHeNVW pic.twitter.com/tOSztPsie4
— Catalunya Ràdio (@CatalunyaRadio) September 23, 2023
Prenafeta irradia, en les respostes, el to de qui ha tocat poder i, sobretot, de qui l'ha exercit. Escuder de Pujol -va ser, durant deu anys, secretari general de Presidència en un moment en què l'autonomia estava per construir-, home de negocis i autodefinit com a "aconseguidor", va saltar a les portades i als telenotícies després de ser detingut pel cas Pretòria el 2009. Amb el ja difunt exconseller Macià Alavedra va passar 31 dies a la presó -en quatre centres diferents- i, després d'un pacte amb la Fiscalia en el qual es declarava culpable d'haver ocultat a Hisenda quasi 15 milions d'euros procedents de comissions, va ser condemnat, tot i que va esquivar l'entrada en un centre penitenciari. Unes circumstàncies que li van canviar la vida.
[blockquote]"Jo mateix li havia dit a Pujol que el seu fill gran no anava bé, sense tenir coneixement de res en concret"[/blockquote]
Si amb 84 anys encara ha de treballar, és perquè està arruïnat? "Sí. No em produeix cap preocupació". Té deutes? "No. Visc de la meva pensió i de la de la meva dona. I els meus fills, que contribueixen", assegura qui va contribuir a posar en marxa la Generalitat autonòmica al costat de Pujol. Tot i la sentència del cas Pretòria, té molt interès a assenyalar que mai ha estat un corrupte. "Mai, mentre jo vaig ser a Presidència, ningú pot dir que es cobrés cap comissió. Ni en blanc, ni en vermell, ni en negre. I mirin que hi havia proveïdors i possibilitats", destaca Prenafeta, que insisteix que qui va voler pactar va ser la Fiscalia, no ell. No es veu víctima d'una "persecució", a diferència del seu amic Pujol, a qui fa una dècada que investiguen.
🔊 Lluís Prenafeta, a #SuplementCatRàdio: "Al president Pujol el vaig advertir amb la boca petita que el seu fill gran no anava bé"https://t.co/N55tLHeNVW pic.twitter.com/zWB2A1V25H
— Catalunya Ràdio (@CatalunyaRadio) September 23, 2023
Posa la mà al foc per ell? "Em jugo les dues mans que no s'ha posat mai ni un duro a la butxaca. Mai. Entre altres raons perquè mai porta diners", assegura taxativament. Amb el fill gran de l'expresident, però, és menys generós. "Hi posaria només un dit [al foc]", assenyala. Prenafeta era un dels alts càrrecs que havia advertit Pujol del rol del Júnior. "Jo mateix li havia dit que el seu fill no anava bé, sense tenir coneixement de res en concret. Li deia perquè a mi m'ho deien", rememora. Un dia, l'expresident li va fer una petició: "No me'n parlis més, del Jordi". Prenafeta valida, en tot cas, que la confessió de la deixa -ja fa nou anys- va arribar forçada per les circumstàncies familiars. "El devien pressionar; es va equivocar", resumeix.

Lluís Prenafeta, en un moment de l'entrevista. Foto: El Suplement / Cedida
"Ha estat amagat darrere les cortines de casa seva per culpa de la declaració", diagnostica qui va ser la seva mà dreta, que no va pair bé que a Pujol se'l defenestrés públicament per part de qui l'havia acomboiat en temps de Convergència. "No van estar a l'alçada", indica quan se li pregunta pel paper d'Artur Mas [a qui va promoure i contractar a la seva empresa quan va deixar la política] i de Xavier Trias. El primer el va desposseir dels honors institucionals, i el segon li va recomanar desaparèixer. A Prenafeta -que va militar a CDC fins que Oriol Pujol li va demanar que cancel·lés l'afiliació quan va ser detingut pel cas Pretòria- no li va agradar que Mas abaixés la persiana convergent. "Va ser un error total", assenyala.
[blockquote]"Soc independentista sempre que puguem aconseguir la independència, no a base de manifestacions o amb els dirigents actuals"[/blockquote]
"Mas és un gran tipus, un intel·lectual. No ha nascut per fer política. Quan jo plego, a principis dels noranta, ens vam trobar al Pati dels Tarongers i em va venir a veure. Em demana consell sobre si ha d'entrar a la política. Jo li dic que no hi entri perquè tard o d'hora ho lamentarà. Naturalment, no em va fer cas", sosté Prenafeta, que tampoc va veure amb bons ulls que l'exlíder de CDC deixés el càrrec de president davant la pressió de la CUP. Un altre error de Mas? Anar massa enllà amb la independència. "Soc independentista sempre que puguem aconseguir la independència, no a base de manifestacions o amb els dirigents actuals, que no saben per què estan lluitant. Soc independentista si la independència és possible", diu.
I això només arribarà, manté l'exsecretari general de Presidència, si hi ha confrontació amb l'Estat. "[Els polítics] No han sabut amb qui s'enfrontaven. No saben què és Espanya. Un dia, el president Pujol em va dir que, amb això d'Espanya, no els posem els dits a la boca, que mosseguen. Era l'únic que tocava de peus a terra", indica. Després de l'1-O del 2017 va anar a veure Mas i li va deixar anar això: "Què cony us pensàveu que faria Espanya? Que us aplaudirien? No saben la força que té [l'Estat]". Prenafeta defuig el qualificatiu d'independentista utòpic i prefereix el terme "eclèctic", concepte que ancora en "basar-se en la realitat". Després que CDC es dissolgués, en les últimes eleccions ha anat optant per votar a Junts.
[blockquote]"Carregar-se CDC va ser un error total"[/blockquote]
No té contacte amb Carles Puigdemont, a qui defineix com a "bon líder", tot i que "supeditat" a les seves circumstàncies, marcades per l'exili. No té informació "prou fidedigna" sobre la negociació de la investidura de Pedro Sánchez, però adverteix que no disposa de cap seguretat sobre la possibilitat d'un pacte. "No tinc clar que Junts faciliti la investidura, ni que Sánchez cedeixi a les exigències de Puigdemont", assegura Prenafeta, que veu "molt component d'odi" en les males relacions entre ERC i els hereus de CDC. Al president Pere Aragonès el defineix com a "aplicat, però fluixet", paraules que despatxa amb un gest delicat amb les mans.
Al llarg de la conversa té temps de recordar que ell va ser decisiu per posar en marxa TV3 i Catalunya Ràdio ara fa quaranta anys. De fet, la seva signatura -en tant que secretari general de Presidència- apareix en l'acta notarial de compra de l'edifici perquè l'emissora pública hi pogués instal·lar els estudis i la redacció, a la Diagonal de Barcelona. Al capdavant de la televisió, Pujol i ell hi van posar Alfons Quintà, a qui no dubta a definir com un "gran fill de puta" en el tracte personal. "Tot i ser un assassí [va matar la seva dona i després es va suïcidar] i un boig, aquesta televisió, si no l'hagués fet en Quintà, no l'hauria feta ningú", resumeix Prenafeta. Una frase que només poden pronunciar els qui han executat el poder amb més practicitat que poesia.