
A la vista de la crisi oberta al grup parlamentari del PSC davant la votació de dijous sobre el procés sobiranista, , que ha acabat amb la renúncia com a diputat d'Àngel Ros, els partits prenen posicions i paren l'orella. Aquest és el cas de la CUP que ja ha estudiat que passaria amb el grup mixt, on actualment hi rauen, si algun diputat és expulsat de les files socialistes per trencar la disciplina de vot. Però, de moment, poden respirar tranquils perquè no hauran d'ajustar-se.
Segons fonts jurídiques del Parlament, el Reglament de la cambra catalana no deixa gaires sortides als diputats que són expulsats o que marxen per voluntat pròpia del seu grup parlamentari: només poden esdevenir diputats no-adscrits. És a dir, no es poden incorporar a cap grup parlamentari ni tant sols al mixt. “Un blindatge contra el transfuguisme”, glossen les mateixes fonts parlamentàries. El darrer cas que ha viscut el Parlament d'un diputat no adscrit fou el cas del diputat Joan Laporta després d'abandonar el subgrup de Solidaritat.
Així l'article 26 del Reglament especifica aquesta figura a qui reconeix formar part d'una comissió que, en tot cas, decidirà la Mesa del Parlament. Ara bé, els diputats no-adscrits tenen els mateixos drets que tenen reconeguts els diputats pel fet de ser-ho.
L'excepció
L'única excepció que permet el Reglament és en cas de dissolució de coalicions o federacions electorals. En aquests casos, es permetria als diputats d'una de les formacions, integrar-se en el grup mixt. Per exemple, si CiU se separés, els diputats que marxessin del grup es podrien integrar al grup mixt.
Per altra banda, el Reglament també preveu que els grups que durant el decurs de la legislatura es reduís fins una xifra inferior a la meitat del nombre mínim exigit per a la seva constitució també estarien obligats els seus diputats incorporar-se al grup mixt.