L'ONU torna a exigir a Espanya que atengui urgentment les víctimes del franquisme

El relator especial de les Nacions Unides destaca la importància de donar prioritat a les exhumacions i reconsiderar el Valle de los Caídos

Publicat el 20 de maig de 2017 a les 08:11

El Valle de los Caídos. Foto: Vikicommons


El relator especial per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició de l'ONU, Pablo de Greiff, ha insistit un cop més en la necessitat que el Govern espanyol atengui "de manera urgent" les exigències de les víctimes del franquisme i la Guerra Civil. En aquest sentit, De Greiff, que ja va fer una petició similar el 2014, ha subratllat la importància de donar prioritat a les exhumacions, a la reconsideració del Valle de los Caídos i a la nul·litat de les sentències arbitràries adoptades durant el període.

En un comunicat, el relator ha recordat que l'Estat té l'obligació d'atendre aquestes reclamacions i posar fi al sofriment de les víctimes que, malgrat el temps que ha passat, segueixen sense saber on són les restes dels seus familiars. "Cal una política d'Estat decidida que no quedi presa de les tensions i divisions polítiques, però que garanteixi mesures integrades, coherents, ràpides i imparcials, a favor de la veritat, la memòria i la reparació", ha assenyalat Greiff en el text .

En aquest sentit, ha indicat que es tracta de Drets Humans i "no de política partidista". Així, ha assegurat que la fortalesa d'una democràcia es mesura, entre altres aspectes, per la seva capacitat de gestionar les reclamacions vàlides de les víctimes, "independentment de consideracions polítiques o d'afiliació" i la seva capacitat per garantir el dret a la veritat sobre els esdeveniments, "per més dolorosos que siguin".

Les declaracions de De Greiff arriben dies després que el Congrés aprovés una proposició no de llei del PSOE que insta el Govern a ampliar la llei de memòria històrica per a, entre altres coses, exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. La iniciativa va tirar endavant amb l'única abstenció del PP i ERC, que han canviat el seu vot de fa dos mesos quan el mateix assumpte es va votar a la Comissió Constitucional amb el vot en contra de tots dos.

En aquest sentit, el relator ha assenyalat que si bé aquesta proposició no és "d'obligat compliment", les seves recomanacions es fonamenten en normes internacionals de Drets Humans que sí que són vinculants.

Visita al 2014

Després de la seva visita oficial a l'estat espanyol el 2014, De Greiff ja va defensar que les peticions de les víctimes no poden titllar de "desmesurades" i ha advocat per establir una "política d'Estat" perquè les iniciatives tinguin una estabilitat sense dependre del "vaivé dels resultats electorals". "És especialment sorprenent observar que no s'hagi fet més en favor dels drets de les víctimes", va exposar De Greiff, que va instar a posar el centre d'aquest debat "per sobre de consideracions polítiques". "No són assumptes de política partidista, de redimir programes polítics particulars, sinó de principis i drets generals que concerneixen a tots", ha reblat llavors.

El relator de Nacions Unides va mostrar la seva "preocupació" perquè els tribunals espanyols no investiguin les desaparicions de la dictadura, però també per la proposició de llei presentada pel PP al Congrés que retalla la Justícia Universal i que va ser aprovada en solitari pel partit governant aquest mateix any. Si tira endavant, va advertir llavors, seria contrària a les recomanacions del Comitè contra la Tortura i al Grup de Treball sobre les Desaparicions Forçades de l'ONU.