
Josep Maria López Llaví, a la UCE de l'any passat. Foto: Àlex Recolons
Podem ha irromput al panorama polític català amb una crítica frontal a Convergència, equiparant-la sense matisos al PP. Ho fa Pablo Iglesias, ho fa Gemma Ubasart i ho fa Albano-Dante Fachin. Però per a qui és un dels portaveus del nou sector independentista d'ICV, l'històric dirigent de Nacionalistes d'Esquerres Josep Maria López Llaví, aquesta és una "anàlisi fàcil" que creu que "s'han de deixar de fer". "Agradi o no, hi ha matisos entre CDC i PP. No podem fer la mateixa anàlisi de la gent de CDC a molts pobles i ciutats que al pinyol del partit, hi ha moltes classes populars que voten CDC", exposa a Nació Digital.
"No estem d'acord en anàlisis simplistes que CDC sigui el dimoni amb cua, i que no hi hagi enemic més enllà: hi ha l'Estat, el govern de l'Estat, les actuals directives europees... Hi ha una diferència entre l'adversari i l'enemic. L'adversari és la dreta catalana, evidentment, però l'enemic està encara més definit. Ens pot agradar més o menys, però és així", reflexiona.
Definit aquest marc, espera que el 27-S les forces d'esquerres que preconitzen l'obertura d'un procés constituent siguin les vencedores dels comicis. Però, si és CDC i Artur Mas advoca per iniciar un procés de ruptura amb l'Estat espanyol, López Llaví creu que la hipotètica Catalunya en Comú l'hi haurà de fer costat. "Si el procés segueix endavant" i continua liderat per CDC, opina, "una força d'esquerres no se'n pot desdir. Seria desentendre's de la marxa del procés."
"Cap força catalana no es pot desentendre d'un procés de redacció d'una Constitució catalana", creu López Llaví, independentment que qui lideri aquest procés sigui el centre-dreta. Podem, en canvi, es nega a pactar res amb Artur Mas. "Si, el 28-S, arran del resultat s'inicia un procés constituent d'elaboració d'una Constitució catalana, creiem que ICV i/o la confluència no en poden quedar al marge", defensa.
Recels envers Iglesias
I és que, de fet, el nou corrent independentista d'ICV no confia en què un hipotètic Pablo Iglesias president del govern espanyol autoritzi cap referèndum d'independència català. "No ens refiem que, sigui quin sigui el resultat de les espanyoles, el partit que guanyi i governi s'obri a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació d'acord amb la legalitat espanyola", reconeix López Llaví. Malgrat això, aproven la candidatura de Catalunya en Comú. En certa manera, doncs, beneeixen la confluència amb Podem, però alhora diuen que el partit no és de fiar. "Sí, és això", confessa López Llaví.