
Una hora ha durat el tancament d'una desena de persones, regidors d'ERC-GIR i simpatitzants de l'oposició, a l'Ajuntament de Rellinars, aquest dijous al vespre. Els Mossos d'Esquadra han estat presents a l'edifici consistorial durant la celebració del Ple, que continuava després de posposar un punt en la sessió d'aquest dimecres, i fins que ha conclòs el tancament de l'oposició.
No abandonar la sala de plens ha estat la mesura de protesta adoptada pels regidors de l'oposició (ERC-GIR) en no votar-se la dimissió del regidor de Medi Ambient, Josep Ribera (CiU). El “cas de la barbacoa” era el punt principal en l'ordre del dia del Ple extraordinari d'aquest dimecres, però per seguretat legal es va posposar fins aquest dijous. En la primera part del Ple el regidor d'ERC-GIR Raimon Pi ja va avisar que si no es votava el seu grup no sortiria de l'edifici, que els haurien de fer fora els Mossos.
I els Mossos d'Esquadra hi eren. Minuts abans de començar el Ple, assistents i regidors observaven amb sorpresa i indignació que un vehicle de la policia catalana estigués aparcat al davant de l'Ajuntament. Just abans d'inicar la sessió, dos policies de paisà han entrat a la sala i s'han assegut en un costat. Els Mossos s'havien avisat des de l'Ajuntament en vista al que pogués passar. El tinent d'alcalde i regidor del PSC Jordi Adrià ha volgut deixar clar que el seu grup no ha demanat la presència dels Mossos.
En la continuació del Ple, que ha durat només un quart d'hora, l'alcalde, Albert Ferrer (CiU), ha informat que després de consultar els serveis jurídics s'ha confirmat que no és competència del Ple votar una dimissió. “Com no es pot votar, tanquem el tema”, ha sentenciat Ferrer, i ha donat per acabada la sessió quan la discussió de dimecres tornava a repetir-se. “No estem demanant la seva expulsió, sinó que demanem que es voti si el ple vol demanar la seva dimissió”, repetien des del grup d'ERC-GIR. Ferrer, com ja va fer, ha convidat els regidors de l'oposició a impugnar el Ple o a presentar un contenciós administratiu si estaven en desacord.
La protesta s'ha materialitzat en la tancada a la sala de plens dels tres regidors d'ERC-GIR i assistents partidaris de l'oposició, en total unes deu persones. En un ambient de diàleg entre els Mossos i l'oposició, els agents han informat les persones que es negaven a abandonar la sala de plens de la seva voluntat de no desallotjar per la força i que cas de no sortir de l'edifici podien cometre un delicte de “violació de domicili jurídic”, ja que malgrat tenir alguns la condició de regidors la Casa de la Vila té uns horaris d'obertura. Dos patrulles dels Mossos i una de paisà, en total, sis agents, s'han desplaçat fins a l'Ajuntament de Rellinars.
En un primer moment, la desena d'atrinxerats han demanat que l'alcalde argumentés per escrit per què havien d'abandonar l'edifici, però no es podia fer perquè la secretària ja havia marxat. L'alcalde s'ha ofert a demanar-los per escrit la seva marxa, però l'oposició ha descartat l'opció si no hi havia argumentari. Els Mossos han procedit a la identificació dels protagonistes de la protesta, sense que ningú s'hi negués i amb to de cordialitat.
Finalment, a tres quarts de vuit, les persones que romanien a l'interior de la sala de plens han informat que abandonarien l'edifici de l'Ajuntament al cap d'una hora, a un quart de nou. A l'hora prevista, sense cap incident, els regidors d'ERC-GIR i els seus simpatitzants han sortit a l'exterior. A l'Ajuntament encara hi romania l'alcalde, Albert Ferrer, i els altres regidors de CiU. Els Mossos han marxat tot seguit.
El Ple no vota la dimissió de Ribera
Amb l'episodi viscut després del Ple, el motiu pel qual se celebrava ha quedat en segon terme. El plenari no ha votat la dimissió de Josep Ribera (CiU), que aquesta vegada tampoc hi ha assistit. L'oposició demanava la seva dimissió per la barbacoa que es va encendre a casa seva el mes de juliol i per suposadament haver incomplert la llei de protecció de dades.
L'alcalde, Albert Ferrer, ha donat compte de l'assesorament legal que ha rebut l'equip de govern, pel qual s'ha desestimat procedir a la votació de la seva dimissió:
"El Ple de la Corporació, doncs, no és un òrgan competent per aprovar la dimissió d'un regidor de la Corporació i en conseqüència no es pot procedir a la votació per part del Ple del punt de l'ordre del dia 'Aprovació, si s'escau, de la dimissió del regidor Josep Ribera', en tant que, com s'ha esmentat, el càrrec i la condició de regidor es configura en el nostre ordenament jurídic i en concret en l'article 23.2 de la Constitució, com un dret fonamental de caràcter personalíssim i de conseqüència la pèrdua d'aquesta condició de regidor només es produirà quan hi concorrin algunes de les causes legals que vénen determinades per l'article 9 del ROF i per l'article 182.2 de la LOREG, i cap d'elles és l'aprovació per part del Ple de la dimissió d'un regidor.
En aquest sentit, cal esmentar la Sentència del Tribunal Constitucional 214/1998, que precisa que l'àmbit materal del dret fonamental inclòs en l'article 23.2 de la Constitució, no es circumscriu al moment inicial de l'accés als càrrecs públics, sinó que es projecta durant tot el mandat, atès que garanteix que le spersones que hagin accedit als càrrecs es mantinguin en ells 'sense perturbacions ilegítimes'."
Conclou així un capítol que ha incendiat la política municipal de Rellinars encara més aquest estiu. Josep Ribera continuarà en el càrrec com a regidor de l'equip de govern. A finals de mes se celebrarà el Ple ordinari de setembre, que es presenta caldejat després dels fets d'aquesta setmana.