L'Organització Mundial contra la Tortura exigeix l'alliberament immediat dels Jordis

La xarxa internacional d'ONG ha enviat una carta oberta al govern espanyol tot demanant la retirada de les acusacions

Publicat el 22 de novembre de 2018 a les 21:10

L'Organització Mundial contra la Tortura ha exigit aquest dijous l'alliberament immediat del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. En una carta oberta enviada al govern espanyol i també a la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, demana que se'ls retiri les acusacions.

La xarxa d'internacionals d'ONG que vetllen pel compliment dels drets arreu del món reclama la llibertat "immediata i incondicional" i far una crida al diàleg per arribar a una solució democràtica al conflicte entre l'Estat i el Govern independentista. La missiva va signada pel secretari general de l'organització, Gerald Staberock.

L'entitat subratlla que Jordi Cuixart ha demanat en diverses ocasions ser alliberat "sense èxit" i recorda que "per ser compatible" amb els estàndards internacionals i amb la presumpció d'innocència, l'empresonament preventiu s'ha d'aplicar "només com a última opció".

És per això que l'oenagé "condemna" la detenció "arbitrària" i l'"assetjament judicial" contra Cuixart i Sànchez, que constitueix una "restricció desproporcionada" dels seus drets fonamentals a la llibertat d'expressió, a l'assemblea pacífica i a la llibertat personal. També considera que els càrrecs contra ells són "infundats" i, per tant, han de ser "retirats".

Una altra preocupació de l'OMCT és que els dos líders de la societat civil seran jutjats al Tribunal Suprem, les decisions del qual no es poden recórrer, i fa esment de les darreres polèmiques a l'entorn de com es trien els vocals de l'alt tribunal i sobre la separació dels poders legislatiu, executiu i judicial.

Per tot plegat, l'OMCT urgeix el president espanyol a alliberar "immediatament i incondicionalment" els dos líders socials, atès que la detenció preventiva és "arbitrària". També demana que s'aturi l'"assetjament judicial" i que se'ls garanteixi el dret a un "judici just".

L'OMCT recorda que el dret a la llibertat de reunió consagra la llibertat de reunir-se per debatre i parlar sobre qüestions compartides sempre que els organitzadors de la trobada tinguin intencions, mitjans i maneres pacífiques. I en aquest extrem, l'entitat subratlla que el terme 'pacífic' s'ha d'entendre com una conducta "que pot molestar o ofendre, i fins i tot impedir o obstaculitzar activitats de tercers".

En contraposició, l'entitat recorda que el 4 d'octubre del 2017 ja va "criticar" l'ús "excessiu i indiscriminat" de la força que va fer la policia a Catalunya durant el referèndum d'autodeterminació que havia tingut lloc tres dies abans. En aquell moment va demanar una investigació "immediata, exhaustiva i imparcial" sobre les actuacions policials que "podrien equivaldre a tortura o a un tractament cruel inhumà o degradant".

L'OMCT és una plataforma internacional creada el 1985 i amb seu a Ginebra que agrupa les ONGs que lluiten contra la tortura, les execucions sumàries, les desaparicions forçades i qualsevol altre tractament inhumà o degradant. La formen 300 associacions arreu del món, associades a la Xarxa SOS-Tortura, i amb milers de corresponsals a tots els països. L'OMCT és la xarxa activa més important d'ONGs en el camp de la protecció i la promoció dels drets humans al món.