Madaula reapareix al Parlament amb una intervenció a favor dels drets de les dones

La diputada de Junts, que havia estat de baixa després de denunciar "violències", es reincorpora a l'activitat i reivindica el posicionament del seu partit a favor d'una activista andorrana proavortament, qüestió que va fer esclatar la polèmica interna juntaire

La diputada de Junts i membre de la mesa Aurora Madaula, aquest dijous al Parlament.
La diputada de Junts i membre de la mesa Aurora Madaula, aquest dijous al Parlament. | ND
15 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:40h
La diputada de Junts i secretària de la mesa del Parlament, Aurora Madaula, ha intervingut per primera vegada al Parlament aquest dijous d'ençà que va agafar-se la baixa el passat mes de desembre, després de la polèmica per haver denunciat haver patit "violències" per part del seu partit. La primera presència pública de Madaula a la cambra ha estat en el marc de la celebració de la comissió d'Acció Exterior, i la seva primera intervenció, per defensar el posicionament de Junts a favor d'una proposta de resolució que defensa els drets sexuals i reproductius a El Salvador. "Aquesta és una de les propostes de resolució per les quals val la pena ser diputada en aquest Parlament. Per la vocació de solidaritat internacional i per poder treballar pels drets de les dones", ha dit Madaula en la seva primera intervenció.

La membre de la mesa es va reincorporar a les tasques del Parlament el dilluns, però en aquella ocasió es va connectar de manera telemàtica a la reunió de la mesa. Aquest dijous, però, ha assistit presencialment. Un cop a la sala, lluint un pin amb el símbol feminista, s'ha abraçat amb el president de la comissió i diputat de Junts, Francesc de Dalmases. També l'ha saludat i abraçat la diputada d'ERC Jenn Díaz. La diputada dels comuns Susanna Segovia li ha donat la "benvinguda" en la seva primera intervenció. En canvi, Madaula no ha intercanviat paraula amb altres dos diputats del seu partit presents a la sessió, tot i seure al seu costat: Josep Rius i Quim Jubert.

La reincorporada diputada de Junts, en la seva intervenció, ha mostrat el seu suport a la lluita que fan les dones a El Salvador per canviar lleis molt "dures i inhumanes". Ha tingut un record per les salvadorenyes Beatriz i Manuela, mortes per la legislació antiavortament. "La denúncia que fem avui arriba tard, perquè són mortes. Arribarà la justícia, però elles ja no hi són. La justícia ha de ser ràpida", ha afegit Madaula. Però també ha reivindicat que Junts fa costat a l'activista andorrana a favor de l'avortament Vanessa Mendoza. Aquesta no ha estat una declaració qualsevol i és que el cas Madaula va esclatar públicament per aquesta qüestió. "Mendoza va ser perseguida per defensar els drets sexuals i reproductius, i celebrem que hagi estat absolta", ha dit la diputada. 

Exactament, la polèmica arrenca quan Madaula signa, sense consensuar-ho amb el grup, una declaració de suport a l'activista andorrana a favor de l'avortament. La declaració no acaba comptant amb el suport de Junts i Madaula, aprofitant la intervenció al ple del 25-N, denuncia "violències silencioses". La presidenta del partit, Laura Borràs, comparteix el vídeo del discurs a X, la xarxa abans coneguda com a Twitter. Els ànims s'encenen i la permanent se cita el cap de setmana per valorar els fets, com va avançar Nació

La permanent de Junts, llavors, es va plantejar l'expulsió. Després diversos diputats van promoure un escrit contra Madaula. Actualment, dins Junts hi ha una investigació interna comandada per la comissió de garanties i també l'Oficina d'Igualtat del Parlament investiga el cas. Aquesta mateixa oficina va arxivar fa unes setmanes una denúncia per assetjament d'una altra diputada de Junts, Cristina Casol, que el partit ha acabat expulsant del grup parlamentari. Tant Madaula com Casol formen part de l'òrbita de la presidenta del partit, que ha optat per no posicionar-se públicament sobre aquests casos interns en tant que presidenta de la formació.