Madrid en el punt de mira dels Països Catalans

La proximitat dels comicis espanyols marcarà la visita dels polítics a la Universitat Catalana d'Estiu, que arrenca dimecres

Publicat el 15 d’agost de 2011 a les 21:59
La Universitat Catalana d'Estiu Foto: Gemma Aguilera

Aquest any tocava descans de safareig polític de primer nivell a la Universitat Catalana d'Estiu. Després que l'edició de l'any passat, a menys de tres mesos per a les eleccions al Parlament de Catalunya, es convertís en un plató improvisat de gravació del serial estival entre  SI i Reagrupament, o el que aleshores era el mateix, entre Laporta i Carretero, la 43a edició de la UCE es presentava més relaxada en aquest sentit. Però l'avançament de les eleccions a l'Estat espanyol tornarà a centrar l'atenció política a Prada de Conflent entre els dies 17 i 24 d'agost.

A la majoria de partits el 20-N els va agafar descol·locats, i ara s'afanyen a configurar llistes alhora que, alguns, intenten tancar ferides internes. I en alguns casos, cada oportunitat de fer una declaració a la premsa és vital. Els polítics que pugin a la Catalunya Nord, ja sigui per a participar en actes oficials de l'UCE o convidats pels seus propis partits en el marc del Fòrum Obert, en parlaran. Alguns podran fer-ho sense embuts ni tacticismes de partit, com de ben segur faran els expresidents Pujol i Maragall, dos clàssics de la Universitat. D'altres, com els consellers Andreu Mas Colell, Boi Ruiz i Irene Rigau, que intervindran en ponències acadèmiques, seguiran un guió més institucional.

El secretari de la Presidència, Francesc Homs, també està convidat, en aquest cas al Fòrum Obert que organitza CiU. ERC, SI, Reagrupament, ICV i el PSC també tindran representació, tot i que l'organització encara no té confirmats noms. Cap dels visitants perdrà l'oportunitat de posicionar-se en el debat intern del seu partit i de la configuració de llistes a Madrid. Faran bullir l'olla, i com cada any, n'hi haurà que parlaran clar encara que els costi una tibada d'orelles de l'aparell del partit. Seguint en l'àrea política, un dels temes més destacats porta per títol Crisi democràtica i representació territorial, en què s'analitzara els casos d'Euskadi (Bildu), el País Valencià (Compromís pel País Valencià) i Flandes (Nova Aliança).

Però la Universitat Catalana d'Estiu és molt més que un faristol d'estiu. És un projecte acadèmic per als territoris de parla catalana, un espai per a posar en comú problemes històrics, recurrents en la dialèctica política i social, però també reptes i coneixements que es generen a les universitats dels Països Catalans i a la societat civil. És per això que el president de l'equip rector, Jordi Sales, s'esforça a remarcar que l'UCE és, per sobre de tot, un “espai de diàleg entre el món universitari i els ciutadans”. Cultura, història, literatura, gastronomia, ciència i esport ompliran el programa acadèmic d'enguany, que després de molts anys de conflicte amb la Xarxa Vives d'Universitats, tornarà a ser reconegut per totes les Universitats dels Països Catalans.

Un altre dels clàssics de la Universitat és l'entrega del Premi Canigó, que aquest any s'atorga a l'expresident Jordi Pujol i a Òmnium Cultural, que enguany compleix mig segle de vida.