
Actualització 22:59 h
No era una qüestió de xifres, ni potser de participació. Més aviat era trencar un tòpic que servia d'argument als partits que no han mostrat gaire simpatia amb la celebració de les consultes, PSOE i PP. Un regidor socialista de Vic comentava a Nació Digital abans de l'onada del 13 de desembre que ell defensaria la convocatòria quan "se celebrés a Cornellà". Aquest era l'argument i l'argument s'ha contrarestat i amb escreix, ja que la jornada del 20J permetia entrar en joc aquells municipis on majoritàriament hi resideixen els que l'escriptor Paco Candel anomenava "els altres catalans".
El fet de poder convocar la consulta a Cornellà, Mataró, Sant Feliu del Llobregat o Sant Boi del Llobregat, feus electorals del PSC, PP i ICV, ja era tot un èxit per la coordinadora. I així ha estat.
La participació per sota de la mitjana era d'esperar atesa la diferència territorial. Això és, el que a Barcelona coneixen com a "Territori", i el que a "Territori" coneixen com a Barcelona. La participació ha estat del 14%, 60068 vots emesos, i amb el 86,6% escrutat el sí ha resultat aclaparador, un 90.2% , el No ha incrementat de manera clara i forta amb un 7,69% i el vot en blanc continua en línia amb un 2,19%.
S'han emès un total 68.068 dels 490.000 possibles. És a dir, en les sis onades celebrades han votat 580.000 persones, un 20% del cens de majors de 16 anys, i un 22% si fos el cens oficial. Sobremunt, un petit municipi d'Osona, ha aconseguit el lideratge de la participació amb un 68,8%, i Mataró el municipi més gran que concorria, ha assolit un meritori 23,7%, sota el comandament del Mariscal de les consultes el jurista Alfons López Tena. Sant Feliu del Llobregat ha registrat un 8,67% de participació i Esplugues ha tirat a la baixa els resultats. Sitges ha assolit un 10,5% de participació i Sant Boi del Llobregat un 6,71%.
Les diferències són evidents. Concretament als municipis del Baix Llobregat han votat 20.165 persones, un 8,68% del cens de la consulta, que recull més vots que CiU i ERC en aquests municipis, on el Sí ha guanyat amb el 83,36%, el No ha assolit un 12,97% i el Blanc 3,67%. El sí ha guanyat per golejada, un 90,2% i el No ha obtingut un 7,69%, Blanc 2,19%. El civisme i la democràcia també.
Cal tenir present que per primer cop s'ha articulat una campanya que propugnava el No. Ha estat a Cornellà, a través de la Federació d'Associacions de Veïns, que fins i tot va repartir pamflets argüint el No però animant la participació. La majoria dels municipis de la corona metropolitana han patit més que la ignorància dels consistoris, la política dels "pals a la roda", en paraules d'Uriel Bertran, cap de files de la Coordinadora Nacional de les consultes.
Trencat el tòpic i fora alguna bretolada de dos falangistes a Mataró amb més reminiscències de "Torrente" que de Juan Antonio, i quatre ous llançats per quatre nostàlgics de Cornellà al crit de "si Franco vuelve, os vais a enterar".
Feina feta no té destorb, i en l'ambient es respirava la polèmica política dels darrers dies. Catalunya ha aprovat la maduresa que molts reclamen. Si això fos un conte Zen dirien que "ja es veurà", però 580.000 persones han dit que no volen escoltar més contes.
Tots els resultats per municipis
Actualització a les 20:49
Participació al tancament dels col·legis ha estat del 14% .
Actualització a les 20:00
Comença el recompte de vots arreu dels 47 municipis que participen en la sisena onada de les consultes sobiranistes que s'ha celebrat aquest diumenge.
Actualització a les 18:00
Només dos incidents provocats per la Falange a Mataró i per defensors de Franco a Cornellà han trencat la tònica de la tranquil·litat de la jornada d'aquesta sisena onada de consultes sobiranistes. Dels 490.000 catalans cridats a les urnes aquest diumenge, ja han emés el seu vot 67.800. Unes xifres que es tradueixen en una participació del 12,4% a les sis de tarda.
Una dada que malgrat inferior a la de les altres onades els responsables de l'organització titllen de "positiva". La idiosincràcia dels municipis on se celebren, epicentre del "cinturó roig" de Barcelona amoroseixen aquestes xifres. Uriel Bertran, portaveu de la Coordinadora Nacional, ha fet una crida a la participació en les dues hores que resten per tancar els col·legis electorals per una qüestió de compromís de país. "El caciquisme urbà de molts municipis ja converteix en èxit el fet que s'hagi celebrat la consulta" avisen des de la Coordinadora. Així mateix la central organitzadora també confia que les dues hores que resten siguin les de més afluència per millorar la participació.
Mataró, el municipi més gran que participa en la consulta, registrava a les 18:00 hores una participació del 22,47%, Sant Llorenç d'Hortons el 20,10% a dos quarts de set, Vallromanes el 32% a les 17:30 contraten amb el 6,5% de Sant Feliu del Llobregat i l'1,2% d'Esplugues del Llobregat. Dades i territori que mostren la dificultat de la celebració d'aquesta sisena onada.
Notícia anterior
A tres quarts de dues de la tarda, la participació a la sisena onada de consultes és un 11,3%. Un percentatge que inclou el vot anticipat i similar al d'altres convocatòries. Un total de 55.000 persones ja han emès del seu vot del total de 490.000 que estan convocades.
El poble osonenc de Sobremunt registrava un 43% de participació, Vallromanes amb un 30% i Mataró amb un 21% lideren els municipis amb més participació. Aquestes són les dades difoses per la Coordinadora Nacional aquest migdia des del centre neuràlgic de l'organització.
Ambient familiar, tranquil·litat, pocs problemes informàtics i certa alegria pel vot anticipat recollit.
Dels prop de mig milió de catalans de 47 municipis convocats aquest diumenge a votar sobre la independència de Catalunya, un dels primers ha estat Joan Manuel Sánchez. Sánchez, un ciutadà de Sant Feliu del Llobregat, ha emès el seu vot amb puntualitat britànica les nou en punt del matí ha votat Sí i ha explicat sense complexos que venia del Sónar, el festival musical que se celebra aquests dies a Barcelona. "Vinc directament per poder dormir la resta del dia" ha detallat en Joan Manuel. Una anècdota matinera que desprèn la nota de normalitat que està marcant la sisena onada de consultes sobiranistes.
Les organitzacions dels diferents municipis ja fa dies que hi estant treballant, un fet que es destil·la en la recollida del vot anticipat. Una mitjana del 7% que es tradueix en 33.000 vots. Vallromanes amb un 24% encapçala el rànquing, seguida de Mataró amb un 18% i altres poblacions,més difícils per la seva idiosincràsia sociopolítica, situades al Baix Llobregat, recullen percentatges entre el 3% de Sant Feliu o el 5% de Cornellà del Llobregat. Una de les proves de foc de la jornada és l'escenari principal de la consulta, l'anomenat "cinturó roig de Barcelona", poblacions que envolten la capital catalana i que són feus electorals del PSC,ICV i PP. Tres partits que no han mostrat una especial simpatia per la celebració d'aquestes consultes.
El centre de premsa i dades de la Coordinadora Nacional, la plataforma que organitza la logística d'aquestes onades, és a Sant Feliu del Llobregat, un municipi que ha servit diverses anècdotes al llarg del dia. A les onze del matí, una dona de mitjana edat, ha registrat el primer vot nul del dia en introduir la papereta del Sí sense sobre. "Estava molt emocionada" ha exclamat plorant la frustrada votant que ha volgut mantenir l'anonimat. Un prejubilat de 60 anys, també de Sant Feliu, ha votat NO però ha animat a la participació dels seus conciutadans. Enraonant en castellà s'ha queixat especialment dels joves. "No valoren el que és poder votar" ha exclamat. Precisament en aquesta onada és el primer cop que s'ha articulat un mínim front del NO. El responsable ha estat la Federació d'Associacions de Veïns de Cornellà que fins i tot han repartit octavetes demanant el vot pel no. Un fet que ha afegit legitimitat a les consultes que se celebren aquest diumenge.
Una altra curiositat ha estat el municipi de Riumors, petit poble de l'Empordà, que aquesta mateixa nit ha decidit incorporar-se a la fornada d'avui. Una jornada "metropolitana".
21:00h. Continua el recompte a Sant Feliu de Llobregat. Foto: Adrià Costa
5.000 voluntaris i observadors internacionals
D'altra banda, uns 5.000 voluntaris col·laboraran pel correcte desenvolupament de la jornada, que comptarà, com en les convocatòries anteriors, amb la presència d'observadors internacionals. Un d'ells és el lingüista nordamericà d'origen gal·lès Meic Dalger, que recorrerà bàsicament localitats de les Terres de l'Ebre, com Garcia o Móra la Nova. L'altre és l'actor gallec afincat a Madrid, Javier Gutiérrez, que ha intervingut a sèries de televisió com 'Los Serrano' o 'Aguila Roja' i a pel·lícules com 'Días de Fítbol' o 'El otro lado de la cama'.
Després d'aquesta quarta onada de consultes sobre la independència, un total de 3 milions de catalans ja hauran tingut ocasió de votar sobre la necessitat de crear un estat català. El suport a la independència ha estat superior al 93%, i suma 476.000 vots. Després d'aquesta onada de referèndums simbòlics els promotors de les consultes encarar el repte del de Barcelona, previst pel 10 d'abril del 2011.
