Mala maror entre Duran i Gispert

La presidenta del Parlament i Joan Rigol demanen al líder d'Unió que s'assereni i es mantingui ferm amb Mas

Publicat el 20 de juny de 2014 a les 21:59
Rigol, Gispert, Duran i Pelegrí, en el 80 aniversari d'Unió. Foto: X.Viejo

Dimecres d'aquesta setmana, Núria de Gispert, va participar en un dinar convocat per la Cambra de Barcelona. La presidenta del Parlament no va esquivar la pregunta sobre la successió de Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant d'Unió Democràtica de Catalunya. Una pregunta pertinent perquè Gispert en el seu discurs va marcar evidents diferències programàtiques sobre el procés i la corona espanyola amb Duran. Un distància que ja no s'amaga i que en el darrer consell nacional del partit va ser pública i notòria. 

"Ni monarquia, ni república...Catalunya"
 
Fins i tot, la històrica dirigent d'Unió va assegurar que entre monarquia i república, ella estava “per Catalunya”. Un discurs més desacomplexadament sobiranista que no pas el del líder democratacristià. De fet, en sintonia amb el president de la Generalitat, Artur Mas, va apuntar que els catalans tenen el repte de triar el seu futur polític el 9N i, per tant, no tocava entrar en aquest debat. 
 
Marcades les diferències amb Duran, Gispert va respondre a preguntes d'aquest diari sobre la continuïtat de Duran al partit i com a número dos de CiU. “En els temps que estem tot trontolla no només els partits sinó les institucions, però cal tenir present que 35 anys d'aliança entre CDC i UDC són un gran actiu i ni els més vells ni els més joves ho poden oblidar”, va sentenciar sense amagar que hi haurà futurs “successors”. 

Tensió al consell nacional
 
La intervenció de Gispert s'emmarcava en una setmana de tensió entre la presidenta del Parlament i el líder d'Unió que va esclatar quan aquest va apuntar que podria deixar la secretaria general de CiU. Gispert, coneguda per ser més “masista” que els mateixos convergents, li va fer saber de manera vehement a Duran el seu malestar per haver anunciat “el període de reflexió”  que va interpretar com una deslleialtat al president de la Generalitat. 
 
La tensió, segons confirmen diverses fonts dels democratacristians, va obligar a una reunió a porta tancada entre tots dos abans del consell nacional del partit de dissabte passat. Si bé la trobada va servir per baixar el to no va ser eficaç per rebaixar les posicions de Gispert. Així, de les 17 paraules demanades en el consell nacional, només sis van ser carícies al líder. “Eren els discos sol·licitats habituals de Josep Maria Pelegrí i d'en Duran”, aclareixen fonts de la direcció d'Unió. 
 
La resta van ser crítiques amb més o menys intensitat. Però, de Gispert, va trobar el suport d'autèntiques vaques sagrades del partit . Entre aquestes s'hi van comptar l'expresident del Parlament, Joan Rigol, que no es va estar d'estirar les orelles a Duran. Mentrestant, els sospitosos habituals de l'independentisme a Unió, Toni Castellà o Pep Martorell, van evitar entrar en la batussa dialèctica. 

Un altre corrent 
 
De Gispert, doncs, ha marcat perfil propi acompanyada de camises velles del partit que aposten per mantenir a capa i espasa la unitat amb CDC. Així entenen i defensen un gir sobiranista clar malgrat que tenen una certa distància generacional amb els independentistes més visibles del partit. De moment, a Unió calma tensa i pau armada. L'oficialitat va dir que els consellers nacionals “respectaven” la reflexió del seu líder. “Tothom sap però que respectar no és sinònim de compartir”, avisa un gran reserva del partit.