Unes 12.000 persones, segons l'organització, 7.000 segons la policia han recorregut el centre de la ciutat de Perpinyà per reivindicar el canvi de nom i la catalanitat de la regió. La manifestació convocada per la plataforma "Sí el País Català" ha rebut les adhesions de partits polítics com CDC, ERC, el Partit Comunista Francès (PCF) i Moviment per França (MPF) i de diversos sindicats.
L'acte espera canviar l'opinió del Consell d'Estat, que té fins a l'1 d'octubre per decidir el nom definitiu de la regió.

Manifestació a Perpinyà Foto: Josep Maria Montaner,
Un front comú sense precedents
Entitats d'àmbits diversos, personalitats del món acadèmic i cultural, alcaldes de 147 dels 220 municipis de la Catalunya Nord i la totalitat dels consellers departamentals del Llenguadoc Rosselló s'han sumat a la causa i han subscrit el recurs contenciós ciutadà que presentaran davant del Consell d'Estat, la més alta instància jurídica de l'Estat francès, per reclamar la inclusió de País Català al nom de la regió. És la primera vegada que una reivindicació uneix a tantes autoritats de la regió.
El món local ha donat una empenta decisiva al clam del territori. Diversos municipis han col·locat, de manera simbòlica, plafons on es llegeix País Català al costat dels cartells de senyalització d'entrada i sortida dels pobles.

Manifestació a Perpinyà Foto: Josep M. Montaner
"Problema" d'abast francès
La demanda ha arribat a l'Elisi i el primer ministre, Manuel Valls, en presència de dos ministres, els va atendre a Carcassonne el 8 de juliol, "durant més del que és habitual en audiències oficials". "Va escoltar les nostres raons i ens va admetre que el posàvem en una situació complicada", relata Becat, que es mostra convençut que la potència de la seva reivindicació ja no té marxa enrere i obligarà l'Estat a rectificar. També han demanat una reunió amb el president de la república, François Hollande.
Recurs contenciós administratiu "amb possibilitats de prosperar"
"El nostre advocat ens diu que el recurs que hem impulsat té moltes opcions de prosperar", indica Becat, que és portaveu de la plataforma 'Recurs ciutadà per Occitània-País Català'. En l'escrit legal, a banda de raons culturals, al·leguen defectes de forma en el procés d'elecció del nom. Entre d'altres, es queixen que a la consulta ciutadana no es va permetre la participació a les persones que no disposen de telèfon mòbil francès.

Manifestació a Perpinyà Foto: Josep Maria Montaner,