El mapa de l'extrema dreta europea a les eleccions del 9 de juny

Els partits ultraconservadors, dividits en dos grups parlamentaris, creixen a tot el continent

Santiago Abascal amb Marine Le Pen
Santiago Abascal amb Marine Le Pen | Europa Press
10 de juny del 2024
Actualitzat el 21 de juny a les 11:05h

L'extrema dreta ha arrasat a les eleccions europees.Reagrupament Nacional s'ha imposat a França, Giorgia Meloni ho ha fet a Itàlia i gairebé un de cada dos vots a Polònia han estat per a partits extremistes. Consulta el mapa del vot a candidatures ultranacionalistes, ultraconservadores i xenòfobes, reunits al voltant d'Identitat i Democràcia, els Conservadors i Reformistes i altres partits que van per lliure.

Ni la distribució del vot a l'extrema dreta és igual en tots els estats, ni l'auge ha estat paral·lel. A Polònia i a Itàlia han baixat lleugerament —fa cinc anys van assolir el 50% i el 41% del vot, respectivament. Però a la gran majoria de països, el creixement extremista ha estat demolidor.

Qui és qui a l'extrema dreta europea

La majoria dels partits d'extrema dreta estan agrupats en dos grans grups parlamentaris: Identitat i Democràcia i els Conservadors i Reformistes. Malgrat compartir en molt bona part un ideari polític conservador, xenòfob, antifeminista i LGTBI-fòbic, els diferencia, sobretot, la predisposició a pactar amb el Partit Popular.

Giorgia Meloni, primera ministra d'Itàlia i cara visible dels Conservadors i Reformistes europeus —integrat també per Vox i el polonès Llei i Justícia— manté una bona relació amb Ursula von der Leyen, que repeteix com a candidata popular. Els apropaments de Meloni cap a la dreta mainstream els situen com a possible soci d'una eventual Comissió Europea tenyida de blau i han ajudat a blanquejar la coalició. També ho ha fet la deriva encara més extremista d'Identitat i Democràcia.

ID, liderada pel Reagrupament Nacional de Marine Le Pen i la Lliga de Matteo Salvini, integra els partits més extremistes del continent, com el Partit de la Llibertat d'Àustria o l'Interès Flamenc. Fins fa poc, la família ultraconservadora incloïa Alternativa per Alemanya, però va ser expulsada després de reunir-se amb neonazis on es va plantejar l'expulsió massiva de milions de persones, i els reiteratius blanqueigs de les SS nazis, la principal organització paramilitar responsable de l'Holocaust.

Alternativa per Alemanya no és l'únic partit d'extrema dreta que no forma part ni d'Identitat i Democràcia, ni dels Conservadors i Reformistes. La formació del primer ministre d'Hongria, Viktor Orban, també va per lliure. El Fòrum Cívic Hongarès va abandonar el Partit Popular Europeu poc abans que aquest l'expulsés per la deriva antidemocràtica del seu govern.