Marta Rovira pren les regnes de les converses amb el PSC per perfilar un acord

La secretària general d'ERC es va reunir dilluns amb la socialista Lluïsa Moret en el marc de la investidura d'Illa amb la voluntat d'accelerar les converses i aconseguir un preacord abans que acabi juliol

Marta Rovira i Josep Rull, aquest dijous reunits al Parlament.
Marta Rovira i Josep Rull, aquest dijous reunits al Parlament. | David Zorrakino / Europa Press
18 de juliol de 2024, 13:35

Marta Rovira va per feina. La secretària general d'ERC no ha perdut el temps des de la seva arribada a Catalunya després de sis anys i mig d'exili. Més enllà de rebudes institucionals, d'encapçalar l'executiva i permanent dels republicans, dilluns es va reunir amb la líder de les negociacions per la banda del PSC, Lluïsa Moret. La trobada d'alt nivell, avançada per Catalunya Ràdio, es va dur a terme a la Diputació de Barcelona, que presideix la dirigent socialista, i va servir per perfilar les bases d'una negociació que té per objectiu últim la investidura del guanyador de les eleccions, el socialista Salvador Illa.

Rovira ja era des d'un inici la líder de les negociacions per part d'ERC, coordinant -a distància- un grup conformat per Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Oriol López i Juli Fernàndez. Se la va designar com a tal després del 12-M en un context en què Oriol Junqueras va deixar la presidència del partit per centrar-se en la campanya per tornar a aconseguir la confiança de les bases. Des de Ginebra i de manera telemàtica, Rovira ha participat en múltiples reunions amb el PSC, però la rellevància d'aquesta trobada amb Moret és que per primera vegada ha pogut ser presencial. Abans va existir, això sí, una trobada entre dirigents del PSC i la republicana a Ginebra en el marc de les negociacions per la mesa del Parlament, però en aquella reunió no es va abordar la negociació de la investidura com a tal. 

Sí que es va fer en la reunió de dilluns, en què la dirigent d'ERC, a més, va advertir al PSC que si no hi ha un preacord abans d'acabar-se el mes de juliol, els republicans posaran fi a les negociacions. Rovira vol veure que hi ha "aigua a la piscina" abans de continuar parlant. Les demandes dels republicans són quatre carpetes: finançament singular, reforç dels serveis públics per frenar les desigualtats, reforç del català i avenços per a l'autodeterminació.

Però no és tot, i és que també volen que el PSOE es mogui per complir amb els compromisos segellats, com és per exemple el traspàs de Rodalies -sobre aquesta carpeta, s'està ultimant una reunió entre Generalitat i Estat. En el marc d'aquestes exigències al PSOE, en una entrevista a Nació durant el retorn, Rovira va apuntar la necessitat de fer una reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. De moment no té data.

En paral·lel a les negociacions, Rovira ha estat protagonitzant en les últimes setmanes reunions amb les bases d'ERC -són les que tindran l'última paraula sobre un acord amb el PSC- per posar el termòmetre, veure quin aire es respira, respondre dubtes, i anar fent pedagogia sobre la negociació. L'última va ser divendres a la tarda, amb la militància de Barcelona. A banda, també ha protagonitzat diversos actes amb motiu del seu retorn. Dilluns va encapçalar la permanent nacional del partit. Dimarts va ser rebuda a Palau pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i aquest dijous ha estat rebuda al Parlament pel president de la cambra, Josep Rull.

Des del Parlament, en una recepció on posteriorment han assistit als parlaments diputats d'ERC, Junts, comuns i CUP, Rovira ha assegurat que torna per "continuar lluitant" amb molta més convicció política i determinació perquè Catalunya "sigui un país exemplar en termes polítics". Al seu torn, Rull ha remarcat l'"extraordinària dignitat" amb què Rovira ha afrontat l'exili. Abans de la rebuda institucional, Rovira ha encapçalat al Parlament la reunió del grup parlamentari d'ERC. No s'han fet declaracions públiques, ni per part d'ERC ni del president del Parlament, sobre l'estat de les converses per la investidura.