
La preocupació que el proper Parlament Europeu que surti dels comicis del maig sigui ingovernable, ple d'euroescèptics, xenòfobs i frikis, és elevada. Els eurodiputats catalans ja van alertar-ho a mitjan octubre, i el propi president de la institució, el socialdemòcrata Martin Schulz, ho ha reiterat. En un esmorzar-col·loqui aquest dijous a Barcelona, va afirmar: "Diuen que sols som prou forts, i que Europa no és necessària. Però, en realitat, juguen amb el futur de les properes generacions. Dir que Luxemburg podrà competir amb la Xina és arriscat."
Schulz és conscient que els partits euroesèptics "que diuen nacionals sí, Europa no" cada vegada tenen més suports, fins al punt que el Front Nacional de Marine Le Pen ja es perfila a les enquestes com la força més votada a França a les europees. Ja sigui com a vot de càstig, ja sigui com a repunt del nacionalisme francès. Però Schulz avisa: "La Unió Europea no desapareixerà perquè ho digui la senyora Le Pen. Europa existeix. La qüestió és com."
Segons l'anàlisi de Schulz, els partits euroescèptics "tenen propostes irrealistes, que sedueixen i atrauen les gents desencantades. Perquè la gent busca responsables a la crisi, i coincideixen en trobar-ne un, o dos: Europa! La Troika! Sempre es parla de la Troika!"
Però, més enllà de criticar les formacions que advoquen per eliminar la UE, el president de l'Eurocambra també entona un mea culpa : "Si els partits no tenim propostes, empenyem la gent cap a aquestes opcions." Per aquest motiu, creu que els comicis del maig han de servir per confrontar les idees dels partits de centre-dreta i centre-esquerra pro-europeus, "i que la gent percebi que el seu vot compta".
"Ens trobem davant la crisi més profunda de la nostra unió", avisa Schulz, que serà el candidat socialdemòcrata a la presidència de l'executiu comunitari, la Comissió Europea (CE). "La idea d'Europa podria fracassar", alerta des de Barcelona.
Per tot plegat, advoca per iniciar una batalla "contra els partits populistes" que reclamen l'extinció d'Europa, presentant-ho com una qüestió "de solidaritat entre generacions". Els 64 milions de ciutadans que actualment viuen a França no semblen, a parer de Schulz, tenir gaire capacitat d'incidència entre els 1.000 milions de la Xina. La UE en el seu conjunt, sense ser un gegant demogràfic -compta amb uns 500 milions de ciutadans-, ofereix un millor paraigües per fer front al món global.