Mas moderant el debat de la Doc Session d'aquest dimarts. Foto: QS/Nació Digital
El format "grunge" ha modernitzat el discurs liberalitzant de Convergència i Unió. Tant és així que en la segona Doc Session celebrada aquest dimarts al vespre -el nou format de míting inventat per l'hiperactiu cap de màquines dels tallers electorals de CiU, David Madí- que versava sobre sostenibilitat, partia d'una premissa clara: el canvi climàtic és una realitat.
Dogma de fe de les esquerres amb què el candidat de CiU, Artur Mas, fa política, i l'ha explicada en un estudi de televisió del modern 22@ de Barcelona davant de més de 300 persones. Mas ha barrejat infraestructures i ecologia en base a quatre canvis: mix energètic,nova gestió de residus, la Catalunya hiperconnectada i el dret a decidir sobre les nostres infraestructures.
En llenguatge prosaic, més energia verda però sense deixar la nuclear, incineradores per produir energia, un tren exprés metropolità que enllaci en xarxa Catalunya i poder gestionar les infraestructures des de casa. Unes claus que tanquen una caixa que porta gravades les lletres "Coratge per la cultura del sí, i dir no al no sistemàtic". I a més col·laboració entre el sector privat i el públic per construir infraestructures.
Després d'un breu vídeo en que el protagonista principal era Al Gore, el guru de l'ecologisme de centre-dreta, el líder de la federació nacionalista ha sortit a l'escenari per presentar els tres convidats del col·loqui que fa d'aperitiu de la trobada. Josu Jon Imaz, president de Pretonor i antic dirigent del PNB, Josep M. Escribà, pagès i activista de Lleida, i Robert Woodthorpe, vicepresident de la Internacional Liberal i diputat dels diputats de moda al Regne Unit, els liberals-demòcrates. Tres personatges que han dialogat per argüir elements que afavoreixin "el canvi que proposen els nacionalistes".
Imaz, en un breu discurs, ha recomanat "molta tecnologia" per poc a poc assolir un consum sostenible de l'energia. Robert Woodthorpe, ha defensat la política verda de la seva formació al Regne Unit i Josep Maria Escribà, pagès del que ha definit com el "Portugal de Catalunya", això és Lleida, ha demanat construir un nou "relat del Canal Segarra Garrigues per convertir Barcelona en Boston i Lleida en Oklahoma, que un s'alimenti a l'altre, però cal occidentalitzar Catalunya". Ecologisme pràctic i sensible. Escribà ha convençut i ha arrencat la complicitat del públic.
Mas ha detallat la seva política d'infraestructures de manera molt genèrica però reblant els quatre conceptes bàsics: sí a l'energia verda, però no apagar l'interruptor de la nuclear;gestionar millor els residus; portar aigua del Roina, manar sobre els aeroports, acabar el quart cinturó i garantir el subministrament energètic.
Cultura de sí contra cultura del no, coratge i sobretot res d'ecologisme de cap de setmana. Ecologisme grunge. Per tancar un col·loqui. Donar la paraula al poble sempre té un punt de perill. Un home de Mataró ha sentenciat "això del cotxe elèctric serà un fracàs". Mas, hàbil, li ha recordat que ell, de cotxes elèctrics, no n'ha parlat. Del tren metropolità exprés, sí. "Tant de bo!" afirmava un home de Vic que es trobava entre el públic. "Tant de bo!", deia distès.