Mas: «Hem de salpar»

El candidat a la reelecció a la presidència obre l'acord de CiU-ERC en un discurs d'investidura obertament sobiranista sense concretar la data

Publicat el 20 de desembre de 2012 a les 16:54
Mas, aquesta tarda pronunciant el discurs d'investidura. Foto: Jordi Borràs/ND

“Sé que hem de salpar, sé que trobarem moltes inclemències en la travessia, i sé que el vaixell no està en les millors condicions, però hi haurà molt bona tripulació i un passatge que majoritàriament és conscient de les dificultats però compromès i il·lusionar per arribar a un millor port”. Amb aquesta metàfora, el candidat a la reelecció a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, ha tancat el discurs que ha encetat aquesta tarda el debat d'investidura de la X legislatura.

Una metàfora que conté els grans reptes del que ha de ser la seva presidència: dret a decidir i la celebració de la consulta -de la qual no ha volgut detallar cap data-, sanejament dels comptes públics, la reactivació econòmica i el manteniment de l'estat del benestar.

Mas, acurat en les formes i contingut en l'expressió, ha començat pel projecte estrella de la legislatura: l'exercici del dret a decidir. Així, el candidat s'ha compromès amb la consulta sense, però, acabar de detallar la data, mitjançant la triangulació basada en la preparació del referèndum -buscar el marc legal-, la construcció de les estructures d'Estat i la internacionalització del conflicte. “Necessitem esperit de combat i no conformisme”, ha advertit Mas davant la lluita que suposa superar la crisi, el sanejament de les finances públiques i el “repte de més envergadura d'aquest país des de 1714”.

“Ens hem de guanyar el nostre futur”, ha insistit Mas per recordar que 4/5 del Parlament escollit el 25N aposta i defensa l'exercici del dret a decidir. Una premissa que ha servit al candidat per obrir l'acord firmat entre CiU i ERC no només a la resta de formacions sinó també a la “societat”. “Tenim el repte de fer que Catalunya sigui un país lliure entre les nacions lliures", ha assegurat Mas per afegir que l'assoliment d'un estat propi és necessari per deixar de “patir”. Mas ha llevat àncores, o com a mínim, ha donat l'ordre.