
Heribert Padrol i Artur Mas, netejant-se les ulleres, en començar la conferència. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital
El president de la Generalitat, líder de CDC i número quatre de la llista Junts pel Sí, Artur Mas, ha passat a l'ofensiva política. Reprenent una idea que ja va avançar dilluns sobre la importància del deute públic espanyol en l'autonomia política de l'Estat, ha reiterat la seva convicció que l'estat espanyol s'haurà d'asseure a la taula per negociar els termes de la independència de Catalunya -en cas de victòria independentista aquest 27-S-, perquè "no és possible un escenari en què no hi hagi acord". I tot seguit ha explicat per què: "Si no hi hagués acord, Catalunya no té cap responsabilitat sobre el deute públic espanyol, que és del 100% del seu PIB. Llavors, sense Catalunya, el deute sobre PIB seria del 120%. Com ho aguanta Espanya, amb un atur del 22%? És impossible. Espanya no ho podria aguantar, i Europa tampoc. Per tant, si aixo no pot ser, hi ha d'haver un acord, que convé a tots."
Mas, dirigint-se explícitament al ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit: "El que ens ha d'explicar és: sense Catalunya dins estat espanyol i sense acord, què passaria amb el deute públic espanyol? De qui és propietat el deute dels estats? Qui són els propietaris? Els creditors, els que l'han comprat: particulars, empreses, fons d'inversions, fons de pensions, bancs del món... Aquests són els que tenen els deutes de les administracions públiques. Si aquests són els propietaris del deute, quan se'ns amenaça que estarem fora de l'euro... perquè no els pregunten si volem que siguem dins o fora de l'euro?"
Tot seguit, Mas ha recordat l'època en què el la prima de risc espanyola es va disparar, "perquè els propietaris del deute es van posar nerviosos", en tant que no creien que pogués pagar. I, ara, "l'única manera que no es posin nerviosos és que Catalunya i Espanya estiguin a la UE i l'euro. Són ells els que marcaran la pauta. El que digui Montoro, o Rajoy, o Linde, és irrellevant. Els que tenen la paella pel mànec són els propietaris del deute, i aquests volen la màxima fiabilitat." Curiosament, al cap de pocs minuts d'aquesta intervenció el Ministeri d'Hisenda ha respost amb un comunicat publicat al seu web: "Ningú que funda un estat pot iniciar el procés repudiant el deute".
"Un suïcidi col·lectiu"
Mas ha qualificat l'escenari de no-acord com a "suïcidi col·lectiu", que assegura que ningú no desitja. Per aquest motiu, ha reiterat la seva petició de pacte Madrid-Barcelona per implementar l'estat català en cas de triomf independentista: "La política ha de servir per arribar a acords que serveixin per a tots. Volem una negociació en positiu amb tothom"
Tenint clar aquest marc, ha descrit la creació de la futura Hisenda catalana com un procés totalment segur, en què "ningú no es trobarà amb la disquisició d'haver de pagar aquí o allà". "Les decisions es prendran donant seguretat a la gent", ha assegurat. "El dia que hi hagi Estat català, a partir d'aquell moment les liquidacions es faran a l'agència tributària catalana. I, el dia anterior, s'hauran fet a l'espanyola", ha sentenciat.
Preguntat sobre quan arribarà aquest moment, ha exposat: "Hem de desconnectar legalment de l'estat espanyol per tenir autonomia per prendre les nostres decisions. És aquell punt que hem situat a partir dels 18 mesos, quan tinguem ja la futura Constitució catalana sobre la taula, i organitzat el referèndum perquè la població de Catalunya la pugui aprovar."
Totes les notícies de Junts pel Sí de les eleccions del 27-S
Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S
Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S
Perfils: qui és qui a Junts pel Sí
Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions