
Més enllà, sobre la possibilitat de proclamar la independència en 16 mesos, Mas ha apuntat que en aquests mesos "es pot fer molta feina, però no tota". Així, "si el deure és proclamar la independència, no el podrà complir". "No els hi podem demanar proclameu l'estat català si no s'ha pogut fer la consulta per saber si el 50% hi ha votat a favor", ha dit, tot reblant el clau que "no podem demanar que facin lleis i les apliquin quan sabem que les tombaran des de Madrid".
"A Girona només hi podia haver un govern encapçalat per CDC"
Pel que fa a la dimissió d'Albert Ballesta d'aquest dimarts, Artur Mas, sense voler assenyalar a ningú, ha opinat que "tothom sabia que a Girona només hi podia haver un govern encapçalat per CDC". Més enllà, ha demanat no convertir una "politiqueria en circumstància" i preguntat sobre si aquest afecta les relacions entre CDC i ERC, ha dit: "Espero que no". "És un episodi que millor que no s'hagués produït i a partir d'ara funcionar amb govern estable", ha seguit.
"L'Ajuntament no ha aconseguit aturar la vaga al transport públic", ha reflexionat preguntat sobre la situació que es va viure a Barcelona durant el Mobile. Així, Mas ha criticat que "la gent que ve de les vagues no pot negociar amb els comitès d'empresa". En aquest sentit, ha assegurat que li va saber greu el que va passar amb el canvi de govern a Barcelona perquè considera que "estava ben portada". "Es van cometre errors però el balanç va ser francament molt bo", ha afegit, tot explicat que Trias "també va rebre moltes amenaces i no hi va haver cap vaga".
Els 23 punts no van tenir "mai resposta"
Tot i l'aparició dels famosos 23 punts que va presentar ell personalment a Mariano Rajoy al debat d'investidura, Mas ha remarcat que l'únic que s'ha començat a complir és l'arribada del metro a la T1 i que la resta no van tenir "mai resposta". "Aquesta és la capacitat de diàleg del govern espanyol", ha valorat. "El que he constatat és que l'estat espanyol no té projecte per a Catalunya", ha conclòs.
Artur Mas també ha confessat que "hi va haver bastantes reunions, molt llargues i amb la possibilitat de parlar de tot això" amb l'actual president del govern espanyol en funcions. Llavors va ser el moment en què hi va haver la primera de les grans manifestacions i, tot i anar a parlar de nou del pacte fiscal, ha dit que "em van dir que ni parlar-ne".
La refundació de CDC
Pel que fa a la refundació de CDC, Mas ha assegurat que "no és només per la corrupció" i ha demanat separar les acusacions d'irregularitat de Convergència amb la confessió que va fer Jordi Pujol: "Demano que es jutgi en funció de les realitats i no de les suposicions". "Segueixo pensant que no hi ha cap connexió entre el partit i la confessió", ha afegit.
L'altre gran motiu pel qual no es pot relacionar amb la corrupció és perquè considera que "estem dissenyant el que en diem un país nou i cal repensar-ho tot, també els seus instruments polítics". "La nova convergència és sobiranista, que vol dir que inclou independentistes però també els que aposten per tenir un estat català", ha valorat, tot afegint que "el que és partidari del dret a decidir, d'un referèndum i que Catalunya és una nació, ha de tenir cabuda en aquest projecte".
D'altra banda, sobre el seu futur, ha recordat que queda deslliura't del seu compromís de no tornar-se a presentar com a candidat, però ha remarcat que això "no vol dir que hi aspiri". És més, ha assegurat que no té "especials ganes" de fer-ho. "No és la meva aspiració ni de bon tros. No estic delerós de tornar a ser candidat", ha afegit.
DiL votaria "sí" a Pedro Sánchez a canvi d'un referèndum
El líder convergent ha assegurat que si el PSOE acceptés obrir la porta del referèndum, DiL votaria a favor de la investidura de Pedro Sánchez com a president "amb plena convicció" perquè "és la solució" que necessita Catalunya.
"És possible un govern a Espanya. Què es necessita? Que el PSOE obri la porta a obrir-se a una evidència, que Catalunya és una nació que vol decidir el seu futur, i trobarem la manera legal democràtica de fer-ho. Si no és capaç de fer-ho, em pregunto en què es diferencia el PSOE del PP", ha dit.
Encara que ha aplaudit aquest "possible aliat", ha subratllat que la reivindicació del referèndum "no la va parir Pablo Iglesias", sinó que va sorgir a Catalunya fa anys, "amb alguns que van posar la cara, i no només jo".